Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 7

Marxisme i hverdagen

Kapitalisme – hvordan fungerer det?

Martin B. Johansen

Anti-kapitalistiske protester vokser frem i et stadig større antal.

Ved 1.maj demonstrationen i København, var der 500 unge, der deltog i en anti-kapitalistisk demonstration. Under foråret storstrejke i Norge var hovedparolerne vendt mod chefernes profitter, og der var demonstrationer foran børsen.

På de store demonstrationer i Seattle og Washington i november og april mod WTO, IMF og Verdensbanken, var der mange klart anti-kapitalistiske paroler. I London deltog op mod 100.000 i en anti-kapitalistisk festival sidste sommer, og for en måned siden var der en kæmpe festival mod den globale kapitalismes hærgen repræsenteret ved McDonald og de andre multinationale.

Men hvad er kapitalisme egentlig? Der er mange almene ideer om, hvad kapitalisme er, som mere forvirrer end hjælper til at afklare det spørgsmål. Nogle siger, at enhver der ønsker at tjene lidt penge er en kapitalist eller har en kapitalistisk tankegang.

Mange helt almindelige mennesker ønsker at tjene flere penge, fordi de ikke har nok i dagligdagen til de almindelige udgifter.

Den mest almindelige måde at skaffe sig en højere hyre er at arbejde nogle ekstratimer, tage sort arbejde eller som, sygeplejerskerne, at være vikar i den ellers tiltrængte fritid. Men dette gør ikke folk til kapitalister.

Tværtimod viser det, at de, der virkelig er kapitalister, ikke betaler os nok i løn.

Man bliver heller ikke kapitalist af at sælge sin cykel og tjene lidt på det for at få råd til ferie el.lign. At jeg sælger min cykel eller min bil giver mig ikke kontrol over en fabrik eller kontrol over de, der arbejder der. Det giver mig heller ikke penge, så jeg kan tjene endnu flere penge. Og det er det kapitalister gør; de har penge, og de bruger dem til at få endnu flere.

Producerer varer

Kapitalister sælger ikke varer for at få til huslejen eller til ferien, kapitalister har helt andre mål. Kapitalister bruger deres penge på at producere varer, som de sælger for at få endnu flere penge. De fleste kapitalister bekymrer sig ikke særligt meget om hvilke varer, de producerer – om det er landminer eller bleer, bare det giver flere penge. Penge som de bruger til at investere i flere maskiner og udvide virksomheden i øvrigt.

Så kapitalister er pr. definition chefer, ikke arbejdere, og alt, hvad de gør, har det formål at tjene flere penge. En mindre del af pengene bruges til deres gyldne lønninger, som gør dem i stand til at bo i store villaer og tage på luxusferier uden bekymringer for overtræk.

Men kapitalister konkurrerer med hinanden. De forsøger hele tiden at producere varerne til en lidt lavere pris end konkurrenterne, så de kan udkonkurrere de andre.

Det betyder, at de hele tiden presser arbejderne til at producere mere på den samme tid.

Konkurrence

Kapitalismen som system er derfor kendetegnet af konkurrencens krav om hele tiden at akkumulere mere og mere kapital. Som Marx, der var den første som videnskabeligt analyserede, hvordan kapitalismen fungerer, skrev, så er kapitalister styret af sloganet: “Akkumulation, akkumulation! Det er Moses og Profeterne. Akkumulation for akkumulations skyld, produktion for produktionens skyld” ...og akkumulation og kapitalisme er i dag global. De multinationale producerer overalt på kloden. De påstår altid, at deres produktion er til gavn for de fattige og arbejderne. Realiteten er en anden, for det eneste, de gør, er at sprede udbytning, ulighed og uretfærdighed. For som Marx også skrev:

Akkumulation af rigdom på den ene side skaber på samme tid akkumulation af elendighed, af arbejdets pine, slaveri, brutalisering og moralsk sammenfald på den modsatte side.

Derfor skal kapitalismen afskaffes, og derfor er flere og flere over hele Jorden med i protester mod kapitalismen som system.

Flere artikler i serien Marxisme i hverdagen

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 8313 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside