Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 10

Nazisterne stoppes kun gennem aktiv kamp

Mikkel Birk Jespersen

Lørdag d. 29. juli marcherede ca. 60 nazister i Helsingørs gader.

Det er naturligvis træls, at det lykkedes dem at marchere til ære for Rudolf Hess. Men det er vigtigt at pointere, at det ikke er en sejr for nazisterne, at det lykkedes for dem.

Dels var de nødt til at marchere to uger tidligere end normalt, dels måtte de gøre det uanmeldt, og endelig gjorde de det i Helsingør, hvor svenske nazister har nemt ved at komme frem og tilbage.

Baggrunden for at nazisterne måtte ændre taktik fra tidligere år er, at de er blevet mødt med massiv, folkelig modstand. Modstanden førte allerede sidste år til, at nazisterne i Greve måtte holde deres march kl. 7 om morgenen foran en bagerbutik, fordi de vidste, at deres hjem ville være barrikaderet af anti-nazister hele dagen.

Og det er vigtigt altid at mandsopdække nazisterne tæt. De må ikke få en eneste mulighed for at vise styrke og komme ud med deres anti-demokratiske og racistiske holdninger.

Men fra store dele af fagbevægelsen og arbejderpartierne mener, at det bedste, man kan gøre, er at blive hjemme, holde os for ørerne og prøve at ønske nazisterne væk.

Opbygger gennem vold

Men nazisterne forsvinder ikke af, at vi ignorerer dem. Hele deres formål med at marchere er at tiltrække nye medlemmer ved at fremstå som en stærk, målrettet enhed, som ikke bare taler, men også handler.

Nazisterne opbygger gennem vold og terror og gennem at fratage andre deres ytrings-frihed. Så snart de når en vis størrelse, som i Sverige, bliver de en reel trussel mod deres kritikere.

Derfor er det ekstremt vigtigt, at de ikke får mulighed for at gennemføre deres marcher. De må konfronteres af en bred, folkelig moddemonstration, der er så stor, at det er muligt fysisk at stoppe nazi-marchen.

Derved fremstår de ikke som et tiltrækkende alternativ for folk, der ikke har andre steder at gå hen.

Dette ses tydeligt af de erfaringer, der er blevet gjort i de seneste år.

Lær af Nørresundby

I Nørresundby, hvor nazisterne har bosat sig i et hus, har de lokale i nu over 500 dage demonstreret uden for hver eneste dag, så nu kun 1-2 nazister kan holde det ud. Også flere gange i forbindelse med Hess-marchen er nazisterne her i Danmark blevet konfronteret med stor succes, sidste år turde de f.eks. slet ikke komme ud af deres borg i Greve.

Denne aktive, folkelige modstand imod nazisterne er den altafgørende årsag til at nazisterne i Danmark ikke er større og dermed farligere end de er.

Hvis man ser på Sverige, har man der ladet nazi’erne marchere og holde møder og koncerter som de ville, hvilket har ført til, at de er vokset og nu udgør en direkte livsfare for dem, der står frem og kritiserer dem.

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Danmark

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1532 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside