Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 184 – August 2000 – side 12

Magthaverne klar til skrækkampagne

Flere penge til de rige er vigtigere end velfærd

Poul Erik Kristensen

Politikere og aktieejere er panikslagne med udsigten til et Nej til Euroen.
Det er især et problem, at danskerne ønsker velfærd frem for profitter til virksomhederne!

Frem til folkeafstemningen d. 28. september vil virksomheder og politikere fremmane alverdens ulykker, hvis det bliver et nej til euroen.

De vil føre en skræmme-kampagne, om at det vil koste de danske virksomheder dyrt.

Men som socialister er vi ligeglade med de danske virksomheders indtjening.

Virksomhederne tænker kun på deres eget overskud. Mens de krav, der er stillet op for at kunne indgå i euroen betyder, at der skal ske markante nedskæringer i almindelige menneskers levevilkår.

Vi har allerede fået en forsmag på, hvad vi kan vente os.

Advarsel fra bank

Tysklands største bank, De-utsche Bank, fraråder således folk i at investere i danske obligationer på denne side af folkeafstemningen. Dagen efter fulgte en af de største danske banker, BG Bank, trop. Deres vurdering er, at der er 50 procent chance for, at det bliver et nej. Deres opfordring er derfor, at danske og uden-landske investorer dropper de danske obligationer.

Reaktionen fra Deutsche Bank og BG Bank viser med al tydelighed den panik, som er ved at indfinde sig hos magt-eliten, fordi de er bange for at folk ved afstemningen vil tage større hensyn til velfærden, end til de danske virksomheders konkurrenceevne.

Trusler

Vi har også allerede nu set et par af de store danske virksomheder været på banen med profetier om, hvor galt det går, hvis det bliver et nej.

Allerede i starten af juni var sukker-giganten, Danisco, på banen med trusler om at flytte til udlandet, hvis det bliver et nej.

Men allerede dagen efter trak Danisco i land, da det viste sig, at deres enorme EU-tilskud var betinget af, at de blev i Danmark. Senere har også Danfoss været ud med aktiv støtte til et ja.

Men Danisco og Danfoss er blot de første i den haglbyge af virksomheder som vil stå frem i løbet af august og september.

Ifølge Børsen d. 10. juli, er erhvervslivet nemlig bange for den negative stemning som er i øjeblikket. Derfor er virksomheder, interesseorganisationer og politikere nu ved at finde ud af, hvordan de kan intensivere ja-kampagnen.

Den kommende halvanden måned bliver et sandt studie i, hvordan magteliten bruger deres indflydelse og sammenhold til at presse deres ønsker igennem.

Problemer

De har dog to store problemer.

Dels er der, ifølge de økonomiske vismænd, ingen økonomiske argumenter for, at tilslutte sig euroen, og vigtigt er at en meget stor gruppe danskere er mere interesseret i at fasthold velfærden end at sikre overskud til virksomhederne.

Debatten om euroen har nemlig vist, at der blandt danske arbejdere og studerende er en stor og sund mistillid til magthaverne.

Billedtekst:
Det er fundamental velfærd og pleje som denne, euroen vil ramme.

Flere artikler fra nr. 184

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
EU-afstemninger - Danmark

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 1639 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside