Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 186 – Oktober 2000 – side 12

Nej’et styrker international kamp

Mikkel Birk Jespersen

Danskernes Nej til Euroen har stor betydning for kampen imod unionen i hele Europa.

Under debatten har ja-sigerne yndet at fremstille nej-sigerne som bagstræberiske og ude af trit med resten af Europa, hvor folk ifølge dem lever i en sand lykke over unionen og den fælles mønt.

Men når ja-sigerne påstår, at de andre lande støtter op om euroen, tænker de kun på de andre landes regeringer, ikke på befolkingerne. Faktisk er der stor modstand og skepsis imod idéen om unionen og Europas Forenede Stater. Folk føler, at magten bliver flyttet væk fra dem og over til en ny stormagt, der skal konkurrere med USA.

Som et eksempel kan man tage Tyskland, hvor 2/3 er imod euroen. Forskellen fra Danmark er bare, at i de fleste andre lande får befolkningerne ikke lov til at stemme og selv afgøre om de vil støtte projektet eller ej.

Med vores nej vil modstanden mod de riges unionsprojekt blive styrket over hele Europa, og især i England og Sverige, hvor der også skal være afstemninger om euroen.

Mere union

Når magthaverne i Europa til december mødes i Nice vil de forsøge at presse på for endnu mere union. Det er vigtigt, at den modstand, der er i Europa kommer klart til udtryk, og at vi får presset magthaverne til at lytte til vores krav.

Men det kræver aktiv kamp

Trods det klare nederlag ved euro-afstemningen vil Nyrup-regeringen ikke standse bestræbelserne på mere union. Regeringen nægter at genforhandle sit mandat til topmødet.

Et mandat, som giver regeringen mulighed for at støtte flertalsafgørelser på flere områder.

Magthaverne viser altså endnu engang, at de er ligeglade med folks holdning. For dem gælder det alene om at varetage magthavernes interessser.

Se også:
SAA 186: Brug Nej’et – kæmp for velfærd

Flere artikler fra nr. 186

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
EU-afstemninger - Danmark

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1715 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside