Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 187 – November 2000 – side 4

Urolighederne i Mellemøsten

Massiv israelsk terror mod palæstinenserne

Margit Johansen

Palæstinenserne slås for deres egen overlevelse, når de nu kaster med sten mod svært bevæbnede israelske soldater og bosættere. Mere end 150 palæstinensere er allerede dræbt og tusindvis er såret af dræbende israelske gummikugler.

Det nye palæstinensiske oprør er en længe opsparet vrede og frustration over, at palæstinenserne ikke har fået noget ud af forhandlingerne med Israel, men i stedet er blevet tvunget til at give den ene indrømmelse efter den anden.

Imens er fattigdommen i de besatte områder vokset sammen med arbejdsløsheden, så i dag er gennemsnitslønnen i de besatte områder omkring 13.000 kroner mens den i 1987 var 22.000. Samtidig er den reelle israelske militære- og økonomiske kontrol den sam-me som altid.

“Hvis forhandlingerne ikke giver os mere end det hidtidige, som er ingenting, så kan vi lige så godt slås i gaderne, for så er der ikke noget liv foran os,” har palæstinenserne sagt igennem de seneste år.

I de fleste vestlige medier fremstilles palæstinenserne som skurkene i konflikten, selv om virkeligheden er, at de kun har sten som våben mod en af verdens stærkeste militær-magter. Og selv om det er de israelske soldater, der skyder med skarpt mod de palæstinensiske demonstranter og dermed dræber med fuldt overlæg, uanset om det er børn, unge eller gamle, der står foran dem.

Europa har altid støttet israelske Arbejderparti-regeringer, som den nuværende under Barak.

Bosættelser fortsætter

Barak får ubetinget støtte, tiltrods for at de jødisk, fundamentalistiske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder udvides kraftigt. Ved at give grønt lys for bosættelser formindskes det område, som palæstinenserne kan få selv-styre i. For reelt ønsker hverken Barak eller andre israelske ledere at give palæstinenserne noget som helst.

Barak ønsker kun en aftale på israelske betingelser. Derfor gik der også kun en time, fra Clinton havde offentliggjort våbenhvileaftalen i Sharm el Sheik til israelske soldater skød endnu en palæstinenser.

For at overleve som rege-ringsleder forsøger Barak, at lave en  national samlings-regering med Likud og dets leder Ariel Sharon.

Slagteren fra Beirut

Blandt palæstinenserne kaldes Sharon “Slagteren fra Beirut”, fordi det var Sharon, der i 1982 stod i spidsen for den israelske invasion af Libanon, der efterlod et sønderbombet Beirut, ødelagte palæstinensiske lejre og mindst 19.000 dræbte libanesere og palæstinensere.

I september ‘82 var Sharon ansvarlig for massakren på lejrene Sabra og Shatilla, hvor mindst 3.000 palæstinensere blev myrdet.

Så når Barak lader Sharon gå ind på moske-området i Jerusalem, beskyttet af massevis af soldater og sikkerhedsfolk, så ved han, at det er en enorm provokation for palæstinenserne.

Det blev gnisten, der satte det nuværende palæstinensiske oprør i gang.

Som noget nyt har palæstinenserne i selve Israel også været på gaden for at demonstrere mod den  israelske regering. Det gjorde de både af sympati med palæstinenserne i de besatte områder, men også fordi diskriminationen mod dem fortsætter. De oplever heller ikke andet end diskrimination og dårlige levevilkår.

I store dele af Mellemøsten har der været sympatiaktioner med palæstinenserne, alene i Marokko var en ½ million på gaden.

Arabisk støtte

Som noget helt nyt har der også været demonstrationer i olie-lande som  Saudi Arabien, Kuwait og Iran.

Det udtrykker ikke alene at sympatien med palæstinenserne er stor, men også at kritikken mod disse landes regeringen er voksende.

Der har også været sympa-tidemonstrationer i mange europæiske lande, i USA og i asiatiske lande som Malaysia, Pakistan og Indonesien. Det er kun pres på de forskellige landes regeringer, der kan få dem til at droppe støtten Israel.

Derfor er det vigtigt at sympatidemonstrationerne fortsætter over hele verden – også her i landet.

Billedtekst:
Det palæstinensiske folk er udsat for massiv undertrykkelse fra den israelske stas side.

Flere artikler fra nr. 187

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Palæstina

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1759 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside