Socialistisk Arbejderavis
Nr. 188 – December 2000 – side 4
Efter det amerikanske valg
Råddenskab
Jakob Hansen
De seneste uger efter det amerikanske præsidentvalg har virkelig vist hvilken råddenskab, der gennemsyrer det etablerede amerikanske samfund.
Straks efter det blev kendt, at der var dødt løb mellem republikaneren George W. Bush og demokraten Al Gore, fløj beskyldninger gennem luften.
Ralph Nader, den tredje kandidat til præsidentposten, opstillet for det Grønne Parti, blev med det samme udråbt til at være syndebukken, der var skyld i, at Gore havde tabt valget. Naders %-del af stemmerne skulle nemlig stamme fra Gore-vælgerne. Ergo er det hele Naders skyld.
Sådan har det været i de borgerlige medier. Men Nader har været med til at skærpe den radikalisering, der sker i USA blandt studenter, arbejder og mange minoritets grupper.
Nader støttede demonstrationen i Seattle sidste år mod WTO’s hærgen og har stået på en politik, der skarpt kritiserer kapitalismens konsekvenser, fordi den sætter penge over mennesker.
Grunden til at Nader fik ca. 2,5% af stemmerne er, at han klart har argumenteret imod racisme, fattigdom og dødsstraffen.
At Gore ikke har vundet er hans egen skyld. Gores og Bush’s politik er to alen ud af et stykke, bedre vilkår til erhvervslivet og stadig dårligere velfærd for de dårligst stillede.
Samtidig har hele den nuværende valgfarce ‘Retsags-kampen om præsidentposten’, været med til at udstille hulheden i, at USA skulle være det fremmeste demokrati. USA’s troværdig i store dele af verden, men især i den 3. verden, har fået endnu et knæk. Og det er godt.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe