Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 188 – December 2000 – side 4

Palæstina

Israels massakrer fortsætter

Poul Erik Kristensen

Gennem to måneder har israelske soldater massakreret palæstinensiske demonstranter på Gaza, Vestbredden og i selve Israel.

De nye optøjer startede da Sharon, lederen af det højre-nationalistiske parti, Likud, besøgte muslimernes helligste område i Jerusalem i starten af oktober, godt beskyttet af sikkerhedsstyrker. For Baraks regering og Sharon selv vidste godt at det var en uhørt grov provokation.

Hidtil er små 300 palæstinensere blevet dræbt i en konflikt hvor børn og unge med sten eller militser med håndvåben slås mod tungt bevæbnede bosættere og den israelske hær, der en af verdens stærkeste militærmagter.

Det israelske militær modtager massiv amerikansk støtte og er udstyret med det mest avancerede oprørsbekæmpende udstyr, som amerikanske dollars kan købe.

Det betyder, at ikke alene drabstallet, men også at antallet af alvorligt sårede er  stort. Det er det fordi  ordren til de israelske soldater ikke har været ‘skyd efter benene’, men derimod ‘skyd for at dræbe eller gøre størst mulig skade på de protesterende palæstinensere’.

Ren overlevelse

Israelerne har bombet landsbyer i det sydlige Libanon, på Vestbredden og i Gaza, med civile tab til følge.

Den effektive blokade af de palæstinensiske områder betyder, at mindst 1,5 millioner palæstinensere sulter, og omkring hver tredje palæstinenser er blevet smidt ud fra deres job i Israel, med det resultat, at de palæstinensiske selvstyre-områder er på randen af økonomisk kollaps.

Palæstinensernes oprør  kommer nu, fordi de såkaldte fredsforhandlinger ikke har givet dem noget som helst. Den fremtid de hidtil har fået tildelt er et fortsat liv i fattigdom,skarpt bevogtet af israelsk militær. Det er ikke noget liv, derfor slås de.

Det er det også frustration over den forhandlingslinie, Arafat har ført indtil nu. Den har handlet om, at give ham selv og andre velstillede palæstinensere en del af kagen og så reelt være lige glade med det store flertal i flygntningelejrene.

Det har givet Hamas og andre islamiske organisationer øget opbakning, fordi der desværre ikke er nogen venstrefløj, som peger på et reelt alternativ til Arafats styre.

Vreden mod Arafat kan hurtgt vokse, for Barak, den israelske premiermister vil nu hvor han har udskrevet nyvalg forsøge at presse et forhandlingsresultat igennem med USA’s hjælp. Det er hans eneste chance for at vinde over højrefløjen, der siger, at kun langt flere dræbte palæstinensere kan stoppe oprøret.

Trods israelernes åbenlyse mishandling af palæstinenserne er vestens kritik af Israel vag. Som USA’s og vestens vagthund i det olierige Mellemøsten får Israel lov til alt.

Flere artikler fra nr. 188

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Palæstina

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 1756 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside