Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 188 – December 2000 – side 4

Østrig

Haider i modvind

Frank Antonsen

Det har heldigvis ikke været et nemt år for Jörg Haiders Frihedsparti (FPÖ).

Ved det østrigske valg for knap et år siden havde de en rekord stor tilslutning og kom i regering for første gang. Men kort tid efter startede nedturen.

Lige siden valgsejren har der været ugentlige demon-strationer i Wien, der stadig trækker 2-3000 mennesker. Dernæst kom sanktionerne fra EU, p.g.a. pres nedenfra. Det førte til faldende opbakning og pressede Haider til at gå af som formand, men han er stadig partiets uofficielle leder.

Spionage

I oktober udgav en tidligere politimand en bog,  der afslørede, at Haider havde brugt sine kontakter i politiet til at få fortrolige informationer om sine politiske modstandere. Det har startet flere ting. 51 politimænd er indblandet, elleve er blevet suspenderet, en af dem var Haiders tidligere bodyguard, som nu arbejder for politiets efterretningstjeneste.

Haider indrømmer at have modtaget informationerne, men siger, at han har fået dem af anonyme borgere og fra andre FPö ledere. Desuden har partiet modtaget fem millioner østrigske schilling fra en nylig afdød forretningsmand, pengene er dog ikke at finde i partiets regnskab og er formodentlig brugt til at betale politistikkerne.

En anden grund til at tilslutningen til partiet er faldet, er svigtelse af valgløfter. F.eks. har de støttet massive sociale nedskæringer, desuden havde de lovet en  månedlig børnecheck på lidt over 3000 kr. pr. barn, i stedet blev det til at kun den førstefødte kunne få checken, og kun til barnet er fire år.

Og endelig er FPÖs trafikminister trådt tilbage. Det var den tredje af partiets ministre, der inden for de sidste ni måneder har forladt regeringen. Som protestparti kan FPÖ måske have en vis succes i krisetider, men efterhånden som de viser deres sande ansigt, vil deres opbakning også falde.

Især hvis der er  pres nedenfra, som der også har været i Frankrig hvor Front National har splittet sig i to partier.  Og i starten af 90’erne i Italien, hvor folkeligt pres tvang Berlusconi’s  koallitions regering med facisterne til at gå af.

Flere artikler fra nr. 188

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Østrig

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 1614 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside