Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 188 – December 2000 – side 5

Kampen mod nazierne i Tyskland

Forbud løser ikke problemet

Anders Schou

I sidste måned demonstrerede over 200.000 mennesker i Berlin mod nazisterne og det største militante nazi-parti, NPD.

Den tragiske baggrund var en række nazi-mord på indvandrere og flygtninge samt brandattentater på synagoger og asylcentre.

Nazi-terroren har gjort, at mange tyskere ønsker et forbud mod NPD, og derfor vil de store tyske partier nu gøre partiet ulovligt.

Anti-racister og socialister kan ikke være mod et nazi-forbud, men det løser desværre ikke problemet.

Tyskland har i forvejen et forbud mod nazistiske organisationer, men forbudte organisationer har i tidens løb blot taget navneforandring, og som alle kan se i dag har det generelle forbud ikke forhindret nazistiske organisationer i at vokse frem.

Men de mange anti-nazistiske tyskere kan stoppe NPD. Brede mobiliseringer kan forhindre, at partiet fungerer som en del af det offentlige liv, hvis de konfronterer nazisterne, når de stikker hovedet frem.

Og nazisterne kan ikke vokse sig stærke uden en stærk offentlig fremtoning. De satser nemlig på at tiltrække svage og ødelagte mennesker, som er ramt af Tysklands sociale problemer. Nazisterne tilbyder så enkle og forkerte svar, nemlig at problemerne er andre svage gruppers skyld.

Men de tilbyder især følelsen af styrke. Så det er livsvigtigt for nazisterne at terrorisere deres modstandere, at marchere i gaderne og at gejle hinanden op under møder. Som Hitler sagde i Mein Kampf: “Den enkelte skal føle, at selvom han er en lille orm, er han en del af en mægtig drage.”

Nazisterne rekrutterer ikke mennesker, som ønsker at være martyrer, men mennesker som i forvejen føler sig svage.

Derfor fik den franske nazi-organisation Front National alvorlige problemer, efter at 20.000 moddemonstranter for nogle år siden forstyrrede deres landsmøde i Strassbourg. Fronten blev derefter konfronteret flere gange og er i dag svækket og splittet.

Flere artikler fra nr. 188

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Tyskland

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1160 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside