Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 188 – December 2000 – side 11

Slip Mads fri-kampagnen

Mads løslades på trods af de danske myndigheder

Rikke Holm

Mads løslades på trods af de danske myndigheders passivitet.

Mads Trærup, der blev fængslet i forbindelse med demonstrationerne mod IMF og Verdensbanken i Prag, har endelig fået lov til at blive løsladt mod en kaution på 180.000 kroner.

Det er selvsagt en stor glæde for alle, der har været involveret i kampagnen for at få ham løsladt, men hele sagen har samtidig afsløret en helt ekstrem ligegyldighed og handlingslammelse fra de danske myndigheders side.

I ni uger sad Mads uskyldigt fængslet i Prag, uden at den danske udenrigsminister gik aktivt ind i sagen på trods af utallige henvendelser fra Mads' forældre og mange andre.

De 6000 underskrifter som aktivister og venner over hele landet har indsamlet med krav om, at udenrigsministeren gik ind i sagen, valgte Helveg at ignorere. Ikke engang et brev, der bekræftede, at han havde modtaget dem, har vi fået.

Alle andre udenlandske statsborgere, der blev arresteret i Prag efter demonstrationerne den 26. september, er blevet løsladt efter politisk pres fra deres ambassader og regeringer.

Men den danske regering mener åbenbart ikke, at det er dens opgave at sikre, at danske statsborgere får en fair retsbehandling, hvis de bliver arresteret i udlandet.

Udenrigsminister Niels Helveg havde ikke forholdt sig til sagen, før en demonstration foran hans bolig i forbindelse med den landsdækkende aktionsdag d. 26. oktober tvang ham til det.

Det folkelige pres betød, at udenrigsministeren var tvunget til at love til pressen, at han ville bakke forældrenes benådningsansøgning op. Han sagde også til Jyske Vestkysten, at han samme dag havde sendt et brev direkte til Vaclav Havel, som vi fra Pragkomiteen havde opfordret ham til.

Begge dele viste sig at være løgn, og løfterne førte ikke til en øget indsats fra den danske regerings side.

Brik i et politisk spil

Den manglende indgriben kan ikke bare skyldes uduelighed eller arrogance fra udenrigsministerens side. Der må ligge en politisk forklaring bag.

En forklaring kunne være, at for megen snak om menneskerettighedsproblemer i Tjekkiet kan forstyrre planerne om EU's østudvidelse og Tjekkiets optagelse i NATO.

En anden forklaring kunne være, at det passer den danske regering fint, at man kan sende et signal til unge mennesker, der deltager i protester mod verdens uretfærdigheder, om at det er en rigtig dårlig ide.

Regeringen ønsker ikke, at den anti-kapitalistiske bevægelse skal vokse sig stærk i Danmark, fordi de ved, at det vil give dem problemer med at gennemføre deres planer om nedskæringer og privatiseringer.

Det forklarer også regeringens passivitet sidste gang da unge danskere blev arresteret i forbindelse med demonstrationerne mod EU's topmøde i Amsterdam.

Mads blev offer som en brik i et politisk spil, og hvis ikke så mange mennesker i Danmark var gået aktivt ind og havde arbejdet for at lægge pres på de danske og de tjekkiske myndigheder, var sagen aldrig blevet kendt i befolkningen, men var blevet glemt og gemt af vejen af de danske myndigheder.

Og hvis ikke der var blevet opbygget et stærkt netværk af aktive folk, der arbejdede for at få løsladt Mads, er det langt fra sikkert, at banken ville have stillet med de 180.000 til kautionen.

I dette netværk må vi nu sikre, at pengene bliver samlet ind, så Mads ikke skal sidde med en sådan gæld resten af sit liv.

Løslad Mads kampagnen har været af stor politisk vigtighed. Det er lykkedes at få budskabet meget bredt ud og samle stor solidaritet i befolkningen. Det har været en stor støtte for Mads, og samtidig sender det et vigtigt budskab til alle, der fremover vælger at deltage i demonstrationer mod de store uretfærdigheder, kapitalismen skaber overalt i verden.

Et budskab om, at vi står sammen, og at vi er mange, der er parate til at hjælpe, hvis statsmagten endnu engang vælger at sætte deres voldsapparat ind mod demonstranter, der fredeligt demonstrerer for en bedre verden.

Se også:
SAA 188: Demonstrationer til støtte for Mads: Aktiv kamp presser Helveg
SAA 188: Slip Mads fri-kampagnen: Støt indsamlingen til Mads’ kaution

Flere artikler fra nr. 188

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Prag 2000

Se flere artikler af forfatter:
Rikke Holm

Siden er vist 1749 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside