Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 189 – Januar 2001 – side 3

Socialistisk Arbejderavis mener

Forsvar velfærden – sæt turbo på kampen mod udliciteringer

Socialdemokratiet er presset. Meningsmålingerne er i bund – og partiet kæmper desperat for at finde vej tilbage til vælgernes gunst. Derfor har partiet overtaget det slogan, som har lydt blandt tusindvis af demonstranter ved de store antikapitalistiske demonstrationer i Seattle, Washington og Nice.

I den socialdemokratiske udgave hedder sloganet dog “Mennesker før penge” i stedet for “Mennesker frem for profit”.

Socialdemokratiets nye profil er et udtryk for, at partiet føler sig presset af folks forventninger om øget velfærd. Det er det samme pres, der har fået venstrefløjen i Socialdemokratiet til at gå i offensiven det seneste år, og splittelsen mellem venstre- og højrefløjen i partiet er dermed blevet meget tydelig.

Flugt fra S ikke udtryk for højrebølge

Den faldende opbakning til regeringen, og vælger-flugten fra Socialdemo-kratiet til de borgerlige partier, skyldes således ikke at landet rammes af en massiv højrebølge, men tværtimod at regeringen ikke er i stand til at indfri kravet om en social velfærdspolitik.

I mangel på en stærk venstrefløj, der kan give et politisk alternativ, kigger mange vælgere til de borgerlige partiers populisme.

I Frankrig fik man i 1994 en borgerlig regering, men storstrejken blandt franske arbejdere i 1995, der for alvor satte gang i den franske klassekamp, viste, at opslutning til de borgerlige ikke nødvendigvis bygger på en politisk højre-drejning. Den kan, ligesom vi ser det i Danmark i dag, være udtryk for frustration og utilfredshed med den socialdemokratiske politik.

Flere undersøgelser viser, at det store flertal i arbejderklassen ønsker at bevare og forbedre velfærdsordninger som sygehuse, børnepasning, skoler m.v. Derfor er den socialdemokratiske top også gået i "offensiven" på velfærdsområdet, hvilket vi kunne se i statsminister Poul Nyrup Rasmussens nytårstale, hvor han lagde afstand til konsekvenserne af de kommunale udliciteringer.

Udliciteringer

Trods ISS’s fiasko med rengøringen af de kommunale institutioner i Aalborg og afsløring af horrible forhold i en ISS-drevet børnehave i Skovbo på Sjælland, fortsætter kommunerne med deres udliciteringsplaner.

Blandt andet har den konservative højborg Frederiksberg Kommune planer om at udlicitere opgaver for omkring 500 millioner kr. inden for de kommende år. Det vil omfatte i alt 1.500 ansatte.

Venstre har længe kørt en offensiv for udliciteringer, men dette har imidlertid bragt Anders Fogh Rasmussen og toppen i partiet på kollisionskurs med Venstres kommunalpolitikere, som ikke mener, alt kan udliciteres.

En undersøgelse fra december viser, at de ansatte i udliciterede hospitalsområder i Frederiksborg Amt har et dårligt arbejdsmiljø. De er trætte og udbrændte, de skal altid løbe stærkt og deres arbejde er følelsesmæssigt belastende.

Venstre i modvind

Amtsborgmester i Frederiksborg er Lars Løkke Rasmussen, som er næstformand i Venstre og en af partiets chefideologer, når det drejer sig om udliciteringer. I efteråret har pædagogerne i København været ude i en næsten fire ugers strejke mod nedskæringer på budgetterne. Også i Odense, Herning og Esbjerg har pædagoger strejket, og i de fleste amter har buschaufførerne haft nedlagt arbejdet.

BUPL i aktiv kamp mod udlicitering

Udliciteringerne har også tvunget fagforeninger til at tage diskussionen op. Senest er det sket på pædagogernes kongres i december, hvor et flertal – imod topledelsens anbefalinger – vedtog, at BUPL skal kæmpe aktivt imod udliciteringer, og at man skal arbejde for at allerede udliciterede institutioner skal tilbage i offentligt regi. Beslutningen kan forhåbentligt inspirere faglige aktivister i andre fagforeninger til at presse deres fagforening til en mere aktiv linie.

Et godt udgangspunkt for at styrke kampen for bedre velfærd er at udvide det velfærdsinitiativ, som blev startet af en række lokale fagforeninger i Århus sidste år. Ifølge Henning Truelsgaard, der er formand for BUPL i Århus og en af aktivisterne i Velfærdsinitiativet, har gruppen allerede nået gode resultater.

- Det er klart blevet sværere for Århus kommune at komme igennem med udliciteringer og forringelser på velfærden. Han henviser bl.a. til det fantastiske arbejde bus-chaufførerne i Århus har lavet, hvor de gennem diskussioner med Socialdemokratiets bagland pressede partiet til at gå imod udlicitering af den kommunale busdrift.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 189

Flere numre fra 2001

Siden er vist 1754 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside