Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 189 – Januar 2001 – side 4

Clintons “Fredsudspil”

En hån mod palæstinenserne

Margit Johansen

Clintons “fredsplan” er en åbenlys hån mod palæstinenserne.

Clinton kræver, at de mere end 4 mio. palæstinensiske flygtninge skal opgive retten til at vende tilbage til de steder i det nuværende Israel, som de blev tvunget væk fra i 1948. Samtidig med, at enhver jøde kan komme til Israel, og med det samme blive statsborger, selv om det er mere end 2000 år siden deres forfædre blev smidt ud af landet. Retten til at vende tilbage forbeholdes altså kun USA’s venner.

Israelsk kontrol

Problemet er ikke kun den manglende anerkendelse af flygtningenes rettigheder. Det lyder måske flot, at 95% af Vestbredden sammen med Gaza skal udgøre den palæstinensiske stat, men det tilslører det faktum, at palæstinenserne fortsat vil leve under israelsk militær kontrol.

Dels fordi udspillet fastslår, at en palæstinensiske stat ikke må have eget militær og sikkerhedsstyrker. Samtidig skal de store israelske bosættelsesenklaver ved de større palæstinensiske byer bibeholdes. Vejene dertil skal være under israelsk kontrol, dvs. at Vestbredden bliver gennemkrydset af  veje, hvor israelsk militær og bevæbnede bosættere vil køre. Den israelsk kontrol vil reelt fortsætte, hvis “fredsplanen” blev en realitet.

Alt tyder på at Sharon bliver ny israelsk premierminister efter valget d. 6 februar. Hans løsning på konflikten nu er “Lad hæren vinde”, og han mener det. I 1982 blev mere end 2000 palæstinensere massekreret af kristne fascistiske styrker i flygtningelejrene Sabra og Shatilla i Libanon, mens israelske soldater blot stod og så på, efter ordre fra Sharon.

Den palæstinensiske opstand, Intifadaen, fortsætter, for hverken Clinton eller israelske regeringer er parate til at give palæstinenserne bare noget der tilnærmelsesvis kunne kaldes et liv.

Billedtekst:
Clintons “fredsplan” indeholder ingen reelle indrømmelser til palæstinenserne, og vil i realiteten betyde, at Israels undertrykkelse af det palæstinensiske folk fortsætter.

Flere artikler fra nr. 189

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Palæstina

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1740 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside