Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 189 – Januar 2001 – side 4

EU-hær splitter den herskende klasse

Ole Andersen

I løbet af få skal EU råde over en såkaldt udrykningsstyrke på 60.000 mand. Styrken skal med kort varsel være klar til at forsvare EU’s interesser.

EU’s militære oprustning har rejst spørgsmålet om, hvilken rolle denne styrke har i forhold til NATO, Vesteuropas traditionelle militæralliance.

Den herskende klasse i Europa og USA er ikke homogen, indbyrdes konkurrerer de om magt, interessessfære og økonomiske gevinster. Blandt de varmeste fortalere for størst mulig EU uafhængighed af NATO og af USA er Frankrig, der ønsker et stærkt og selvstændigt Europa.

Frankrig opbyggede egne atomslagstyrker og trådte i 1966 ud af NATOs militærdel. I modsætning hertil står den herskende klasse i England, der historisk har et langt tættere bånd over Atlanten som følge af gensidige investeringer.

Danmark har forbehold over for deltagelse i EU's militære opbygning, men det hindrer hverken de borgerlige eller socialdemokraterne i at tale varmt for opretholdelse af de militære bånd til USA og NATO.

Tyrkiet forsøger sig med afpresning, ved at modsætte sig evt. EU lån af NATOs militære isenkram, løsesummen er lempeligere krav for Tyrkiets optagelse i EU.

Flere artikler fra nr. 189

Flere numre fra 2001

Se flere artikler af forfatter:
Ole Andersen

Siden er vist 1419 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside