Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 189 – Januar 2001 – side 5

Hækkerup samarbejder med krigsforbrydere i Kosova

Mikkel Birk Jespersen

Sidste år støttede den danske forsvarsminister, Hans Hækkerup, og resten af regeringen ubetinget op omkring NATO’s krig mod Jugoslavien.

Selv samme Hans Hækkerup er nu blevet udnævnt til chef for den FN-administration, som reelt har magten i Kosova. Et Kosova, som ikke har nydt godt af Vestens indgriben, men tværtimod lider under etniske udrensninger – nu af serbere, sigøjnere og andre minoriteter – og vold.

FN’s Flygtningehøjkommisariat (UNHCR) anslår, at omkring 200.000 mennesker er blevet fordrevet fra Kosova siden NATO ankom til regionen. Serbiske børn bliver skudt ned, huse og kirker bliver plyndret og beskudt med raketter. Vi har altså ikke med NATO's indgriben set enden på etnisk udrensning i Kosova, ofrene er nu blot nogle andre end de var for halvandet år siden.

Ikke desto mindre fortsætter NATO og især USA sin støtte til og samarbejde med Den kosovoalbanske Befrielseshær, UCK, som ikke vil tillade nogen hensyn til serbernes ønsker og krav.

FN støtter albanske nationalister

FN har udpeget den tidligere UCK-leder Agim Ceku til chef for ‘Kosovos Beskyttelseskorps’ (KPC). Et korps, der officielt skal forholde sig politisk neutralt og være med til at opbugge et multietnisk Kosova. Men KPC består næsten udelukkende af tidligere UCK-medlemmer og fungerer som i realiteten mere som et redskab for et rent albanskKosova.

Selv er general Ceku mistænkt for at være ansvarlig for etnisk udrensning af serbere under den krigen i Bosnien i første halvdel af 90’erne, hvor han var general i den USA-støttede Kroatiske Hær. I det hele taget er der blevet set i gennem fingre med de krigsforbrydelser, der er begået af albanere. Det uundgåelige resultat af denne accept af UCK er, at de etniske udrensninger fortsætter, men fra starten var det heller ikke NATO’s og FN’s mål at stoppe etnisk udrensning, det var at vise styrke og opnå kontrol. Og det gør de nu med hjælp fra UCK.

Og dette Kosova skal nu administreres af Hans Hækkerup. Ministeren, der måske mere end nogen anden i regeringen, har stået for ubetinget støtte til USA og NATO og deres militære aktioner.

“Humanitær krig”

Sammen med Niels Helveg er det ham, der herhjemme har solgt ideen om den “humanitære krig”. En ide, der tillader Vesten at sætte sin militære styrke ind over alt på kloden under dække af at ville beskytte menneskerettigheder, etniske minoriteter eller noget helt tredje.

Det første eksempel på dette så vi med NATO's krig mod Jugoslavien og besættelse af Kosova. Desværre har både krigen og den senere udvikling i Kosova vist, hvor stor en løgn ideen om humanitær intervention er. Ingen andre end Vestens økonomiske, politiske og militære ledere har nydt godt af NATO's intervention.

Billedtekst:
Et Kosova, der er smadret af Nato’s krig skal nu administeres af tidligere krigsminister i den krigsliderlige danske regering.

Flere artikler fra nr. 189

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Kosovo

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1501 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside