Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 189 – Januar 2001 – side 5

Regeringen svigter Balkan-soldater

Margit Johansen

Nu begynder de miljø- og sundhedskatastrofer at dukke op, som vi og flere andre sagde, ville blive et af resultaterne af krigene på Balkan.

Lige nu er det soldaterne, der har været udstationeret i området, der får det at mærke ved, at de får leukæmi og andre former for kræft. Soldaterne frygter, at det er de uranarmerede projektiler der blev anvendt, som giver dem kræft.

Amerikanske A10-kamp fly affyrede 10.000 uranholdige projektiler under krigen i Bosnien i 94-95 og 31.500 under krigen i Kosova i ‘99.

Eksperterne siger, at der ikke burde være nogen strålingsfare, men det holder kun så længe projektilerne er hele, splintres de eksplodere uranet og bliver til tungt støv, som er farligt ved indånding og berøring.

De første to tilfælde af leukæmi er fundet blandt danske soldater, men den danske regering vil endnu ikke gennemfører en sundhedsundersøgelse blandt soldaterne. Mens andre NATO-lande med det samme har sat undersøgelser i gang.

Regeringen bryster sig tit af, at den er så god til at sende danske soldater i krig, i det den kalder humanitære aktioner. Regeringen kræver at soldaterne sætte deres liv på spil, men når soldaterne så kræver at truslerne på deres liv tages alvorligt, så er der den danske regering tøvende, den humanitære indstilling er forduftet.

Flere artikler fra nr. 189

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Balkankrigene

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1481 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside