Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 189 – Januar 2001 – side 6

Franske erfaringer

ATTAC

Hans Erik Madsen

Franske erfaringer fra organisering af kampen mod neoliberalismens og globaliseringens negative konsekvenser er på vej til Danmark.

ATTAC, fransk forkortelse for “Bevægelsen for beskatning af finansielle transaktioner til gavn for borgerne,” blev startet i Frankrig i 1998 og har i dag 30.000 medlemmer alene i Frankrig.

ATTAC er i dag den hurtigst voksende bevægelse i Europa med afdelinger i mange lande, senest er Attac blevet oprettet i Sverige. ATTAC udspringer af frustrationen og vreden over markedskræfternes uhæmmede indtog overalt i verden.

Grundlag

ATTAC vil forsøge at skabe en demokratisk styring af de frie markedskræfter og kæmper for en kapitalisme og en markedsøkonomi, hvor mennesker kommer før profit. ATTAC blander sig i den offentlige debat og vil udfordre det etableredes meninger. Men det er også en bevægelse som i praksis – gennem aktivitet – vil sætte en anden dagsorden.

ATTAC kæmper for fire krav

  • Alle valutatransaktioner skal beskattes med en ganske lille procentandel. Denne såkaldte "Tobin-skat" vil ikke alene kunne bremse den meget grådige valutaspekulation, men også indbringe op til 300 mia. dollars om året, der kunne bruges til globale projekter.
  • De fattigste landes enorme udlandsgæld skal afskrives.
  • Skatteparadiser skal afskaffes
  • Stop for pensions-kassernes ansvarsløse spekulation, der ikke tager samfundshensyn.

Hvem er med?

ATTAC har allerede nu en vis bredde, hvor medlemmerne er både intellektuelle og helt unge, som er mere til aktioner mod den globale skævhed end systemanalytiske diskurser. I Attac er der også både modstandere og tilhængere af EU.

Under et vil Attac stoppe den uhæmmede globalisering og neoliberalisme. Derfor har Attac været en aktiv kraft i den globale modstand, der har udviklet sig gennem demonstrationer først ved WTO's årsmøde i Seattle, senere ved Verdensbankens årsmøde i Prag og sidst ved EUs topmøde i Nice.

Opbyg Attac her!

Der er flere grunde til at socialister herhjemme hilser ATTAC mere end velkommen.

Den første er, at den anti-kapitalistiske stemning, som findes, vil blive styrket ved at få en organiseret form.

Det næste er, at ATTAC bygger på et rigtigt græsrodsprincip om, at al forandring må komme fra neden gennem aktivitet. Et princip som matcher det, som især mange nye unge græsrødder synes er fedt, og som i praksis kan omsætte parolen: Tænk globalt – kæmp lokalt.

Det tredje er, at ATTAC skærer igennem spørgsmålet om EU. ATTAC vender EU spørgsmålet på hovedet og siger: Hvad er det for et Europa vi vil have. Kapitalens Europa? Nej, vi vil kæmpe for vel-færd – sætte mennesker over profit, uanset om det foregår i eller udenfor EU, uanset om man er tilhænger eller modstander af EU. Herhjemme vil dette udgangspunkt kunne forene det brede flertal i befolkningen, som kræver mere velfærd og vil have et socialt Europa.

Hvorfor ikke kæmpe sammen om det? De gamle bevægelser – Junibevægelsen, Folkebevægelsen, Et nyt Europa osv. – kan ikke løse denne opgave, det kan Attac.

Lad os komme igang og få dannet en dansk afdeling af ATTAC. Det kan også blive en vigtig løftestang i den hjemlige debat om velfærd og i kampen for at forsvare den.

Attac vil også være vigtig for at skabe en bred mobilisering til demonstrationerne i Gøteborg, når EU i juni holder topmøde der.

I forbindelse med topmødet skal det lyde fra titusindvis af demonstranter: Vi vil have et socialt Europa.

Flere artikler fra nr. 189

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Attac

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 1654 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside