Socialistisk Arbejderavis
Nr. 189 – Januar 2001 – side 8
Bog beviser A.P.Møllers nazi-handel
Penge lugter ikke – hvis man er rig nok
Jakob Nerup
I en ny bog dokumenterer tre journalister, hvordan Danmarks mægtigste erhvervsfolk producerede for nazisterne for et beløb, der i dag ville svare til cirka 200 mia. kroner.
Særlig slemt stod det til med A.P.Møller som fabrikerede våben til den nazistiske mordermaskine fra krigens første dage lige indtil nazisternes kapitulation. Som en våbenmager, der var ansat på A.P.Møllers fabrik Riffelsyndikatet, fortæller til forfatterne:
“Han var jo forretningsmand. For ham gjaldt det om at få aktiernes værdi til at stige. Og han var ikke den eneste. Ude på B&W var de sgu heller ikke for gode. Eller ude på Atlas og Vølund. Men det med Riffelsyndikatet var selvfølgelig ikke så godt. Det var det ikke. Det er ikke en historie om heltemod, siger Einer Roth.”
Riffelsyndikatet var en dansk våbenfabrik, som gjorde sig særlige anstregelser for at få øget våbenproduktionen og endda presse den danske stat, som ellers syntes villige nok til at bukke og skrabe for den nazistiske besættelsesmagt. Gennem hele krigen forsøgte ledelsen af riffelsyndikatet at presse produktionen i vejret, øge tempoet og holde streng kontrol med at underleverandørerne leverede til tiden.
Blodpenge tilbagebetalt
Riffelsyndikatet blev sprængt i luften i 1944, fordi det var en torn i øjet på den danske arbejderklasse og ikke mindst modstandsfolkene.
På dette tidspunkt var syndikatet direkte og meget villigt involveret i den nazistiske krigsmaskine. Efter krigen blev Riffelsyndikatet tvunget til at betale sin fortjeneste tilbage, men et personligt ansvar for fabrikkens hovedaktionær A.P.Møller blev det aldrig til.
A.P.Møller-koncernen har tjent rigtig mange penge på krig og blod. Under 1. verdenskrig tjente de styrtende på de gigantiske fragtrater på verdenshavene.
Våbensejlads
Og så sent som under golfkrigen i 1991 deltog A.P.Møller-koncernens skibe som fragtskibe for USA.
Det er siden blevet belønnet med store kontrakter for det amerikanske forsvar og købet af containerfirmaet Sealand, som har gjort Mærsk McKinney-Møller til verdens mægtigste containermand.
Men som sagt. Penge lugter ikke, hvis blot man er rig nok.
Krigens Købmænd
Christian Jensen/Thomas Kristiansen/Karl Erik Nielsen.
Gyldendal 2000, 295 kr.
Billedtekst:
Da besættelsen endte i 1945 blev de, der havde samarbejdet med tyskerne under krigen, anholdt og straffet af modstandsfolkene. Bare ikke hr. A.P. Møller, der i kraft af sin økonomiske styrke og indflydelse kunne undgå at blive stillet til ansvar.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe