Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 19 – Maj 1986 – side 2

Hvorfor tav Ekstra Bladet?

Ole Mølholm Jensen

Politiken og Ekstra Bladet har igen været væk fra kioskerne. Trykkeriarbejderne har strejket, som de har gjort før igennem de sidste to år, for at bevare arbejdspladser. Politikens ledelse ønsker nemlig, at alle de ufaglærte medlemmer af Typograf-Forbundet skal ud af vagten. Samtidig ønsker ledelsen, at de nye presser skal betjenes af medlemmer fra Litograf-Forbundet.

I denne kamp står Typograf-Forbundets medlemmer med ryggen mod muren. På den ene side er der indgået aftaler med Litograf-Forbundet om, at de nye presser skal betjenes af litografer. På den anden side er kampen om bevarelse af arbejdspladserne for de ufaglærte og faglærte typografer en meget svær kamp. Den nye teknologi overflødiggør delvist deres tidligere arbejde.

Resultatet af strejken taler da også sit tydelige sprog. Resultatet blev nemlig forhandlinger om fratrædelsesordninger for de ufaglærte trykkeriarbejdere. Ordninger som sikrer dem omkring 150.000 til 200.000 kroner. Det lyder af meget, men er ikke desto mindre småpenge sat overfor fortsat beskæftigelse på Politikens trykkeri. Resultatet viser, at Typograf-Forbundet er blevet presset til at acceptere, at de ufaglærte trykkeriarbejdere skal ud af Politikens Hus.

Splittelse

Ledelsen har i kampen mod Typograf-Forbundet kunnet spille på modsætningen mellem typograferne og litograferne. Det Socialdemokratisk-dominerede Litograf-Forbund har en klar interesse i at tage arbejdet fra de ufaglærte trykkeriarbejdere. Det sker på trods af, at det samlede antal af grafiske arbejdere falder drastisk ved overgangen til de nye presser.

Typograf-Forbundet, og især de ufaglærte trykkeriarbejdere, er løbet ind endnu et nederlag. Det skyldes, at opbakningen omkring strejken har manglet. Under de 10 dages strejke blev der ikke taget initiativ til strejkestøttearbejde fra Trykkeriarbejdernes side. Strejkens ledelse blev kørt meget topstyret uden nogen stor aktivisering af medlemmerne omkring strejken.

Hvis Politikens Hus skal kunne overvindes, er det nødvendigt, at kampene bliver bredt ud til de øvrige dagblade. Alle grafiske arbejdere skal inddrages i fælles kamp mod avisejernes forsøg på at splitte og i stigende grad at overflødiggøre de grafiske arbejdere.

Flere artikler fra nr. 19

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1981-1990

Se flere artikler af forfatter:
Ole Mølholm Jensen

Siden er vist 1275 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside