Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 19 – Maj 1986 – side 3

Århus-skraldemænd

Ren kamp mod beskidte tricks

Hans Erik Madsen

En uges strejke blandt de 120 skraldemænd i Århus var nok til at tvinge firmaet i knæ.

Skraldemændene nedlagde arbejdet i protest mod, at tre kollegaer blev fjernet fra deres faste distrikt i midtbyen. I stedet blev de sat på afløsningsopgaver andre steder i byen.

Ledelsen hævdede, at de ikke udførte arbejdet ordentligt. De tre forsvarede sig med, at de vanskelige forhold i de små gader, med mange parkerede biler, forsinkede dem konstant. Oveni kom så, at firmaet siden nytår har skåret i “genetiden” på denne rute. Skraldemændenes svar herpå har været at køre nøje efter overenskomsten.

Firmaets provokerende holdning, sammenholdt med, at løn og arbejdsforholdene generelt med den nuværende overenskomstlov er ringe, udløste strejken.

Opbakningen bag strejken var, stor stemmetallene var ugen igennem konstante. Den indre opbakning og enighed afgjorde sagen. På femte strejkedag måtte ledelsen nøgternt erkende, “at med de stemmetal kunne strejken jo fortsætte til jul!”. Derfor gik firmaet ind på at genansætte to af de tre på det gamle distrikt, og for den tredjes vedkommende blev der fundet en løsning, som både han selv og klubben kunne acceptere.

Herudover fik skraldemændene en klar indrømmelse omkring betaling for opkøring af det ophobede skrald. Modsat efter påskestrejkerne i fjor, hvor de kun fik delvis dækning, får de denne gang fuld betaling.

Udfaldet af strejken var en klar sejr for skraldemændene, og det stiller dem stærkt, næste gang firmaet forsøger sig med forringelser og provokationer. Øget sammenhold og resolut brug af strejkevåbnet vil uden tvivl samtidig stille dem stærkt ved de kommende lønforhandlinger.

Billedtekst:
En resolut handling fra de århusianske skraldemænd gav bonus.

Flere artikler fra nr. 19

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1981-1990
Faglig kamp (DK): Skraldemænd/renovation

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 1866 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside