Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 19 – Maj 1986 – side 4

På kanten

Hvad der er sundt for SF er godt for Socialdemokratiet

Pia Larsen

Rundt omkring på socialdemokratiske forårsgeneralforsamlinger klappes der i de små hænder. Påskepakken og galluptallene er med dem, de er klar til at overtage regeringsmagten, når der bliver kaldt.

Og kaldt bliver der. Påskepakkens reaktioner kom ikke nær op på de højder, som vi oplevede sidste påske omkring regeringsindgrebet i overenskomsterne. Skønt den borgerlige regering havde “lovet” ikke at komme med de afgifter som plaster på 2%-lønrammen, så stjal de alligevel tusinde fra hver arbejder. Lærerne reagerede i et par dage, og på dagbladene har der været uro, men ellers er der ikke sket meget.

Men hvad der ikke sker på arbejdspladserne sker til gengæld i de politiske kredse. Socialdemokratiet er klar til at overtage styret, hvis de får den lovede fremgang.

Ideologisk oprustning

En tænkeboks er etableret til den ideologiske oprustning. Arbejdsmarkedseksperten Jakob Buksti, Århus Universitet, skal være bagmanden, og forhenværende VSer Ralf Pittelkow, der røg igennem SF på vej mod højre, skal være medhjælper. Jakob Buksti er ikke mindst ekspert i, hvordan man undgår, at venstrefløjen går ind i fagforeningerne og udfylder det tomrum, som de passive socialdemokratiske bureaukrater efterlader.

Ansættelsen af Jakob Buksti er uden tvivl sket med henblik på et nærmere samarbejde med SF.

VS er ved at snuble over sine egne ben for at komme Socialdemokratiet i møde. For gud ved hvilken gang er spørgsmålet om et arbejderflertal under debat i partiet. En kongres i oktober afgør, om tre medlemmer af VSs folketingsgruppe forlader partiet for ubetinget at støtte et SF-S samarbejde. Og det bliver vel at mærke i en anden rolle end hidtil. VS har ofte yndet at sige, at deres rolle i et arbejderflertal bliver at trække i SF, som så skal trække i Socialdemokratiet, så det røde flertal får en passende progressivitet.

Men denne gang synes det lidt omvendt. Klaus Birkholms indlæg i NATO-debatten går højre om SF og lige over i de socialdemokratiske rækker. Senest har Lasse Budtz i en kronik i Information skrevet:

“Jeg har læst og diskuteret Klaus Birkholms ni punkter med stor interesse, og jeg er enig med ham i ganske meget af det, han skriver.”

Derimod er Lasse Budtz IKKE enig med Gert Petersen, der fastholder SFs modstand mod NATO endnu. Bededagene vil vise, hvor længe det holder. På ØD-området har VS også tonet rent flag og støttet socialdemokratiske synspunkter.

“Ansvarlig” underbudspolitik

I samme kronik skriver Lasse Budtz rent ud:

“Min melding er derfor, at partierne til venstre for os bør huske, hvad nogle af medlemmerne har hørt mig sige før – at kan vi ikke fastholde et vist fælles fodslag, ryger flertallet. Det skulle betyde, at en traditionel overbudspolitik ikke fører nogen vegne, og at venstrefløjen bør prøve at tænke på, hvad der kan opnås på det eksisterende socialdemokratiske grundlag.”

Videre i samme kronik hedder det: “... jeg hører til dem, der mener, at SF skal med i regeringen selvsagt af flere grunde. Strengt politisk ville det da være naturligt, men dertil kommer, at vi selvfølgelig er interesserede i at inddrage SF i ansvarsbyrden, som kan være meget tung. Det kan være sundt for SF at føle.”

Rene ord for pengene. Hvis SF vil være et ansvarligt statsbærende parti i et kapitalistisk system, så koster det socialdemokratiske principper.

Socialdemokratiet har ikke nær så mange illusioner om et arbejderflertal som venstrefløjen. De er parate til at støtte SF som rebet støtter den hængte. De ved hvad de gør – bare man kunne sige det samme om venstrefløjen.

Flere artikler i serien På kanten

Flere artikler fra nr. 19

Flere numre fra 1986

Se flere artikler af forfatter:
Pia Larsen

Siden er vist 1302 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside