Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 191 – Marts 2001 – side 6

Schengen

Tænk sig!

Poul Erik Kristensen

Den 25. marts kan jeg tage med spritbussen til Otto Duborg for at købe Hansa-dåseøl uden at skulle vise pas ved grænsen.

Ja, faktisk kan jeg, hvis jeg er heldig, komme helt til den solbeskinnede Algarvekyst uden mit rødbedefarvede pas.

Til gengæld kan jeg måske komme i voldsomme problemer, hvis jeg ikke har legitimation med mig, når jeg traver rundt i Århus.

Det er blot et af resultaterne af, at Danmark den 25. marts tilslutter sig Schengen -aftalen.

Finnerne har allerede taget ID-kortene i brug, og Sverige overvejer at gøre det samme. Det sker, for at alle borgere i fremtiden skal kunne legitimere sig over for det nye, mobile baglandspoliti, som afløser det faste grænsepoliti på de indre grænser.

Indenrigsminister Karen Jespersen har da også bekæftet, at alle borgere fra Schengen -landene skal kunne bevise deres statsborgerskab.

Det er defor, jeg kan få problemer i Århus – tænk sig, hvis jeg ikke kan bevise, at jeg er dansk statsborger. Måske ender jeg så på et fly i selskab med par gardehøje betjente, der skal forsøge at sluse mig ind i Sri Lanka, Irak, eller et andet eksotisk og meget lidt sikkert land.

Det indre marked

Men egentlig er der ingen grund til at gøre grin med Schengen -samarbejdet. Magteliten i Europa ved såmænd godt, hvad de foretager sig. Schengen -aftalen er helt i tråd med det indre marked, der trådte i kraft i 1986, og som sikrer, at varer, tjenesteydelser og arbejdskraft har fri bevægelighed. Dermed skal de fysiske barrierer, der forhindrer bevægelse mellem EU-landene fjernes.

Men samtidigt ønsker man at beskytte det nye store hjemmemarked mod konkurrence og mod flygtninge og immigration. Derfor har EU-landene bl.a. indført fælles asylpolitik og visumtvang. Og man har opbygget et tæt politisamarbejde.

SIS

Det er planen at udvikle et overvågningsorgan, som skal overvåge de kriminelle, grænseoverskridende gangstere og så selvfølgelig personer, som magthaverne mener vil true den indre sikkerhed.

Et vigtigt redskab i denne overvågning er SIS – Schengen Informations System. Det er en databank, som sammenkører store mængder følsomme oplysninger fra de enkelte lande om personer med kriminel baggrund, asylansøgere og personer, der ifølge magthaverne truer den indre sikkerhed.

Og SIS-systemet har flere gange vist sin værdi for magthaverne. Det britiske borgerretsmagasin Statewatch har tidligere beskrevet, hvordan en Greenpeace-aktivist fra New Zealand blev nægtet indrejse i Holland, fordi de franske myndigheder havde opført hende som uønsket.

Den franske beslutning skyldtes aktivistens deltagelse i miljøorganisationens protester mod atomprøvesprængningerne i 1995.

Det har også vist sig, at det er næsten umuligt at få at vide, om man er registreret.

Et helvede

Også for flygtninge- og invandrere bliver Schengen et helvede. Dels bliver EUs ydre grænser næsten hermetisk lukkede. Der bliver for alvor tale om et Fort Europa. Dels bliver de få flygtninge og indvandrere, der slipper ind, jaget vildt over hele Europa. De kan vel knap møde en betjent, uden at skulle vise legitimation og opholdstilladelser. Hvis de har glemt det, ender de måske på samme fly som mig!

 

Flere artikler fra nr. 191

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
EU/EF

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 1136 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside