Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 19 – Maj 1986 – side 8

Tariq Ali/Phil Evans: “Trotsky for begyndere”

Trotsky’s arv

Hans Jørgen Vad

I den samlede arbejderbevægelses historie, er der næppe nogen person, som i højere grad end Leon Trotsky har personificeret både det heroiske og det tragiske.

På sit politiske højdepunkt i 1917 stod han, som præsident for Petersborg-sovjetten, centralt i Oktoberrevolutionen. Han opbyggede den Røde Hær, og sammen med Lenin stod han i spidsen for Komintern, som på sit højdepunkt blev fulgt af millioner af arbejdere verden over. Men trods dette endte han sit liv som en jagtet og isoleret revolutionær med ganske få tilhængere og praktisk taget uden indflydelse på historiens gang.

Men Trotskys tragedie kan ikke adskilles fra den historiske tragedie, som likvideringen af Komintern fra 1923 frem til anden verdenskrig udgør – de to forløb er ganske parallelle.

Så meget desto mere må vi værdsætte Trotskys fortjenste. På intet tidspunkt gik han på kompromis i kampen for at fastholde og videreudvikle den ægte leninisme og bolsjevisme, som blev politisk forvansket og så brutalt likvideret rent fysisk. Moskva-processerne var i den sammenhæng rene blodblad.

Det kan ikke overraske, at Trotskismen og Leninismen i dag har så ringe indflydelse efter generationers stalinistisk monopol på venstrefløjen. Ikke mindst i Danmark har det været tilfældet, hvor Trotskys tilhængere aldrig har formået at samle en stabil organisation.

Så meget desto mere må det hilses velkommen, at Socialistisk Arbejderforlag netop nu udkommer med oversættelsen Trotsky for begyndere.

Trotsky for begyndere er en tegneserie. Og på trods af, at den er meget morsom, er den både seriøs og højst informativ. Og det lykkes den faktisk at skildre nogle af de mest spændende og skæbnesvangre perioder i nyere historie.

Ikke bare opstanden i Rusland, men også nazismens fremvækst, den spanske borgerkrig og meget, meget mere.

Er man ubekendt med Trotsky, hans liv og tradition bør man ganske enkelt læse denne bog. Men også selv om man har fordøjet alt, hvad Trotsky har sagt og skrevet, bør man ikke snyde sig selv for oplevelsen.

Tariq Ali og Phil Evans behandler Trotskys liv fra sibirisk eksil til revolutionær magtovertagelse, og fra hans forvisning fra den første arbejderstat til en stalinistisk agent myrdede ham med isøksen i 1940 i Mexico.

Bogen berører mange spørgsmål, og kan naturligvis ikke besvare alle. Imidlertid bør alle socialister og fagligt aktive løbe den igennem – der er stof nok til eftertanke.

Ånden af Trotskys lære frygtes stadig af de herskende klasser verden over. Essensen i den var nemlig en aldrig svigtende tro på de uhyre muligheder arbejderklassen besidder, hvis den rejser sig.

Hvad enten det var i Polen i 1980, i Danmark i 1985 eller i Sydafrika i 1986. Og en lige så stor trofasthed over for nødvendigheden af at organisere det mindretal, som stadig tror, at arbejderklassens befrielse er dens eget værk. Læs den og lær af den!!

Trotsky for begyndere
Socialistisk Arbejderforlag
176 s.
kr. 75,00.

Flere artikler fra nr. 19

Flere numre fra 1986

Se flere artikler af forfatter:
Hans Jørgen Vad

Siden er vist 1438 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside