Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 192 – Maj 2001 – side 2

A.P. Møller fritaget for skat – igen

Jakob Nerup

Danmarks største multinationale selskab – A.P. Møller – har fritaget sig selv for skatte-betaling. Ud af et overskud på 16.191 millioner kr. betalte A.P.Møller-koncernen kun 3.388 millioner kr. i skat.

Forklaringen er desværre, at det danske folketing har lavet en række særlove for virksomhederne og i særdeleshed for A.P. Møller, som gør, at den multinationale koncern selv bestemmer skattebetalingen.

Det væsentligste fradrag hentes på gunstige afskrivningsregler for skibe og investeringer, som gør, at A.P. Møller skattefrit kan stikke et overskud på mere end 6 milliarder kr. i lommen.

A.P. Møller-koncernen fik den danske undergrund foræret af Folketinget i 1961. Siden da har de hentet milliarder og atter milliarder af kr. i profit, som rettelig tilhører os alle. Alene i år 2000 hentede de et netto overskud på 8,236 milliarder kr. Tilbage blev der 3.042 millioner kr. som er en særlig skat på den favorable udvinding af olie og gas i Nordsøen.

Hvad A.P. Møller ikke er forpligtiget til at oplyse det danske skatte-væsen er alle de milliardindtægter, der kommer fra globalt placerede, men A.P. Møller-ejede firmaer.

Samlet set burde A.P. Møller-koncernen betale mindst 5-7 milliarder kr. i skat hvis det blot handlede om selskabsskatten på de 32%. Hvis de skulle betale skat som os andre, så var beløbet på langt over 10 milliarder kr. Det er ikke kun ude i den store verden at de multinationale får særbehandling. Det gør de også i Danmark.

Flere artikler fra nr. 192

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
A.P. Møller / Mærsk

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1886 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside