Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 193 – Juni 2001 – side 6

Verdens farligste mand – Derfor demonstrerer vi mod George Bush

1. Miljøets fjende – i lommen på storindustrien

I april erklærede Bush, at USA ikke vil overholde Kyoto-aftalen om reduktion af CO2-udslippet.

Dette på trods af at USA er det land i verden, der leder flest drivhusgasser ud i atmosfæren. Blot 4% af verdens befolkning lever i USA, men alligevel står landet for 25% af udslippene.

Alt tyder på, at hvis udslippet af gasser som CO2 får lov til at fortsætte, vil det føre til omfattende klimaændringer hvis konsekvenser det er umuligt at forudsige. Men Bush bekymrer sig mere om olieindustriens profitter end om miljøet.

Under sin valgkamp fik Bush 47 mio. dollars af olieindustrien – hvor han desuden selv har en baggrund, som vicepræsident Dick Cheney og indenrigsminister Gale Norton også har det.

2. Kæmper for de multinationales diktatur

Bush vil – på lige fod med EU-toppen – forsøge at gøre hele verden til en handelsvare. Alt skal lægges ind under markedets køb-og-salgs logik – lige fra det vand vi drikker til den måde vi skal behandles på, når vi bliver syge eller gamle.

På den måde vil der ikke være nogle grænser for, hvor og hvordan de store multinationale selskaber kan hente profit hjem, og de vil kunne skabe en verden i deres eget billede.

Denne nyliberale politik bliver på globalt plan sat igennem af internationale institutioner som Verdenshandelsorga-nisationen (WTO), IMF og Verdensbanken, hvor USA har afgørende indflydelse.

3. Trussel mod freden

Skulle det blive nødvendigt, er Bush også klar til overalt i verden at forsvare amerikanske virksomheders interesser med militær magt.

Det har vi set amerikanske præsidenter gøre flere gange op gennem 90’erne – bl.a. da George W. Bush' far, George Bush, i 1991 gik i krig mod Irak for at sikre sig kontrol over olien i Mellemøsten.

Og nu følger Bush Jr. i fars fodspor ved at oprette et missilforsvar, der vil gøre USA i stand til at angribe med atomvåben uden at frygte gengældelse.

Især Kina er blevet provokeret af dette, og Bush lægger på denne måde op til øget oprustning mellem verdens stormagter.

4. Præsident over fattigdom

Og også i selve USA ødelægger Bush livet for millioner af mennesker. 46 millioner amerikanere lever under fattigdomsgrænsen – det svarer til 17% af befolkningen.

Hvert femte barn i USA vokser op i fattigdom – det højeste niveau i den industrialiserede verden.

Mindstelønnen i USA i dag er 30% lavere end den var i 1968 – på trods af at økonomien er blevet 50% mere produktiv.

Dette er et resultat af den nyliberale politik, de amerikanske regeringer har ført op gennem 90’erne.

En politik, der har ført til øget ulighed, og som Bush nu vil sætte yderligere skub i gennem sin nye skattereform, der først og fremmest kommer til at gave de rige og på bekostning af dem, der er afhængige af offentlige ydelser.

5. Seriemorder

Som guvernør i Texas slog Bush alle rekorder for dødsstraf i USA. På seks år var Bush ansvarlig for at 152 mennesker blev henrettet – de fleste sorte.

Det er mere end 20% af alle henrettelser i USA, siden dødsstraffen blev genindført i 1976.

Flere artikler fra nr. 193

Flere numre fra 2001

Siden er vist 1547 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside