Socialistisk Arbejderavis
Nr. 193 – Juni 2001 – side 6
Next Stop Göteborg: Vold og splittelse
Hans Erik Madsen
I Gøteborg vil vi nok engang opleve, at medierne forsøger at puste til en splittelse mellem “gode” og “dårlige” aktivister – mellem unge stenkastende og hætteklædte og fredelige demonstranter, som ønsker dialog og saglighed.
En af de ledende figurer i antiglobaliseringsbevægelsen er José Bové, den franske landmand, som blev verdenskendt efter at have stået i spidsen for en “strategisk demontering” af en McDonald’s resturant i Millau.
Bové var også med i Québec, hvor han tager til genmæle mod snakken om gode og dårlige, om splittelse og voldelige aktivister, og om den inspiration som Teamster & Turtles alliancen kan tilføre den internationale bevægelse mod den kapitalistiske globalisering.
“Hør, den debat om vold trætter mig. Men okay. Den primære kilde til vold i verden i dag er markedspladsen – de frie markedskræfter ødelægger miljøet, vores føde, forgylder de rige og negligerer, at millioner af mennesker lider hver dag. Markedet er vold, når den er værst. Den anden kilde til vold er staten. Det er åbenbart fx her i Québec.
Disse mennesker, disse eksperter som siger, at de forsøger på at afhjælpe fattigdom, hvorfor er de nødt til at beskytte sig bag høje hegn og store politistyrker. Sandheden er, at de fleste af dem godt ved, de lyver. Derfor holder de os ude fra deres møder, og deres svar på vores kritik er tåregas og knipler – det er deres substitut for demokrati.
Det imponerer mig imidlertid, at især mange unge ikke er skræmt af statens voldsapparat. De er parate til at kæmpe, på trods af politivolden, for deres mål om en anden verden. Samtidig er jeg sikker på, at det ikke er afgørende, om vi alle sammen demonstrerer under samme banner. At vi alle sammen er enige om det hele.
En af de stærkeste træk ved anti-globaliseringsbevægelsen er netop dens forskellighed. Vi skal ikke sætte en fælles etikette på hele bevægelsen, som nogen ikke kan tilslutte sig i et og alt.
Men, når jeg har sagt det, mener jeg også, at den unge antikapitalistiske gruppe af demonstranter har en genklang i bredere dele af antiglobaliseringsbevægelsen. Det vil være vigtigt, at dem som vil afskaffe kapitalismen overbeviser andre i bevægelsen om deres synspunkter for at overbevise dem om, at en anden verden er mulig. Det er absolut afgørende nu, at anti-globaliseringsbevægelsen styrkes, og det kan kun ske gennem en sund og åben debat indenfor bevægelsen.”
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe