Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 193 – Juni 2001 – side 7

Next Stop Göteborg: Barcelona viser vejen

Hans Erik Madsen

Sejr. Protester nytter. Det er en klar demonstration af protesternes styrke.

Det var den klare og glade melding fra den antikapitalistiske lejr i Barcelona, da det blev klart, at Verdensbankens planlagte topmøde i Barcelona i juni er blevet aflyst, fordi de frygter “Seattle-lignende protester.”

Verdensbanken er en af den globale kapitalismes nøgleinstitutioner. Sammen med IMF står den bag den nyliberale politik over hele verden.

Som betingelser for lån kræver de, at de enkelte lande privatiserer sundhed, uddannelse, vand og anden offentlig service, således at de multinationale selskaber kan tjene kæmpeprofitter. Konsekvensen er øget fattigdom og ulighed.

Verdensbanken og IMF forsøger ihærdigt at imødegå den stigende kritik. De har ændret navnet på deres forhadte politik fra “struktur-tilpasnings-programmer” til “fattigdoms-bekæmpelses-strategi”. Det lyder pænere – men forskellen er ens.

Samtidig forsøger de at få en dialog igang med den anti-kapitalistiske bevægelse. Efter at de bekendtgjorde, at topmødet var aflyst udtalte talskvinden for Verdensbanken: “Vi har forsøgt at komme i dialog med en del af protestgrupperne for at inddrage dem i topmødets afvikling. Men de fleste grupper ønsker ikke dialog eller at deltage konstruktivt i diskussionen, men at afbryde den.”

Det er helt rigtigt. Flere og flere indser, at Verdensbanken og IMF ikke ønsker at ændre deres politik, men kun at diskutere, hvordan deres form for "fattigdomsbekæmpelse" skal gennemføres.

Derfor var det nok engang korrekt af den antikapitalistiske bevægelse at sige nej til dialog med magteliten – og ja til den eneste form for dialog de forstår: Protester og demonstrationer. Den lære skal bringes videre til Gøteborg, Genoa...

Flere artikler fra nr. 193

Flere numre fra 2001

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 1464 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside