Socialistisk Arbejderavis
Nr. 196 – September 2001 – side 2
Finanslov 2002
Brug overskuddet til velfærd – ikke på erhvervslivet
Mikkel Birk Jespersen
Regeringen er kommet med sit forslag til næste års finanslov. Et forslag, der af regeringen selv og stort set alle andre, bliver betegnet som ‘forsigtigt’ og ‘fornuftigt’.
Men når toppen af Socialdemokratiet og diverse økonomer og mediernes politiske kommentatorer siger ‘forsigtigt’ og ‘fornuftigt’, ser de det ud fra en økonomisk synsvinkel.
Ansvarlig overfor erhvervslivet
De ser på, hvad der er ansvarligt overfor økonomien og erhvervslivet, ikke almindelige mennesker.
For dem er det ansvarligt at budgettere med et overskud på 35,5 mia., så man kan betale af på statsgælden, i stedet for at bruge pengene til forbedringer af velfærden.
Til sammenligning vil regeringen bruge 1,8 mia. på sygehusene, 1,1 mia. på velfærdsudgifter i kommunerne og 0,5 mia. på de svageste grupper.
Ingen rød finanslov
Men trods alt er regeringen også nødt til at tage i betragtning, at vi nærmer os et valg, så derfor er bliver der heller ikke lagt op til voldsomme angreb i stil med det på efterlønnen i 1998.
Samtidig er især SF gået ud med nogle offensive forslag, bl.a. om en nedlæggelse af hjemmeværnet og en genindførelse af formueskatten, så der kan blive råd til at tage sig af de problemer, det danske velfærdssystem står med.
Det har fået de borgerlige til at frygte en 'rød' finanslov, og Anker Boye (socialdemokratisk borgmester i Odense) og ledende DSU’ere har meldt ud, at finansloven skam ikke skal være nogen gavebod.
Den tegner heller ikke til at blive hverken en gavebod eller en borgerlig nedskæringsfinanslov – selv de borgerlige lover bedre velfærd.
Den største ‘gave’ bliver sikkert forlængelsen af barselsorloven, som både regering og opposition prøver at promovere sig på, samtidig med at de beskylder modparten for ikke at kunne finansiere sit forslag.
Truer med indgreb
Samtidig presser erhvervslivet på for at få flere ud på arbejdsmarkedet – en forlænget barseslorlov vil betyde færre. Og finansminister Pia Gjellerup siger også, at regeringen og de andre partier er opmærksomme på, at indgreb på arbjdsmarkedet kan blive nødvendige.
Den ‘forsigtige’ og ‘fornuftige’ finanslov er altså et klart udtryk for, hvordan toppen i Socialdemokratiet ser det som sin hovedopgave at administrere kapitalismen i Danmark, således at virksomhederne får bedst mulige vilkår. Men samtidig kan politikerne påvirkes af strømninger og krav fra befolkningen om bedre velfærd.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe