Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 196 – September 2001 – side 4

Argentina

Oprør mod liberalisering

Jakob L. Krogh

Krisen i verdensøkonomien rammer Argentina hårdt: Arbejdsløsheden stiger, lønnen og de offentlige udgifter falder.

To ud af fem familier er blevet skubbet ud i absolut fattigdom. Dette bliver nu mødt af om-fattende protester og strejker.

For ti år siden gennemførte den argentinske regering alle hovedpunkterne i dén nyliberale politik, der skulle være svaret på alle kriser. Alle industrier blev privatiseret, og valutaen blev låst, så den hele tiden havde den samme værdi i forhold til dollaren.

I syv år var der fremgang i økonomien og masser af uden-landske investeringer, men de sidste 3 år har finansspekulan-terne trukket deres investeringer ud igen. Derfor har regeringen svært ved at betale sin gæld. Det har skabt panik i verdens storbanker, og den Internationale Valutafond, IMF, har bevilget nye lån, så den argentinske regering stadig kan betale sin gæld til de vestlige bankerne.

At finansspekulanterne i vesten får pengene fra IMF, efter at de har været en tur omkring Argentina, hjælper ikke de mange, der er blevet presset ud i fattigdom i Argentina.

Derfor er der store protester, en og to dages generalstrejker, tusinder af arbejdsløse, der bloker hovedvejene og strejker i uddannelsessystemet. Det er den form for aktivitet, vi skal sprede, hvis vi vil gøre os håb om, at den liberalistiske globalisering og de kriser, den fører med sig, skal ramme finans-spekulanterne og ikke arbejdere verden over.

Billedtekst:
Argentinske arbejdere protesterer mod den økonomiske politik, som regeringen fører efter krav fra IMF.

Flere artikler fra nr. 196

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Argentina

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1119 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside