Socialistisk Arbejderavis
Nr. 196 – September 2001 – side 4
Argentina
Oprør mod liberalisering
Jakob L. Krogh
Krisen i verdensøkonomien rammer Argentina hårdt: Arbejdsløsheden stiger, lønnen og de offentlige udgifter falder.
To ud af fem familier er blevet skubbet ud i absolut fattigdom. Dette bliver nu mødt af om-fattende protester og strejker.
For ti år siden gennemførte den argentinske regering alle hovedpunkterne i dén nyliberale politik, der skulle være svaret på alle kriser. Alle industrier blev privatiseret, og valutaen blev låst, så den hele tiden havde den samme værdi i forhold til dollaren.
I syv år var der fremgang i økonomien og masser af uden-landske investeringer, men de sidste 3 år har finansspekulan-terne trukket deres investeringer ud igen. Derfor har regeringen svært ved at betale sin gæld. Det har skabt panik i verdens storbanker, og den Internationale Valutafond, IMF, har bevilget nye lån, så den argentinske regering stadig kan betale sin gæld til de vestlige bankerne.
At finansspekulanterne i vesten får pengene fra IMF, efter at de har været en tur omkring Argentina, hjælper ikke de mange, der er blevet presset ud i fattigdom i Argentina.
Derfor er der store protester, en og to dages generalstrejker, tusinder af arbejdsløse, der bloker hovedvejene og strejker i uddannelsessystemet. Det er den form for aktivitet, vi skal sprede, hvis vi vil gøre os håb om, at den liberalistiske globalisering og de kriser, den fører med sig, skal ramme finans-spekulanterne og ikke arbejdere verden over.
Billedtekst:
Argentinske arbejdere protesterer mod den økonomiske politik, som regeringen fører efter krav fra IMF.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe