Socialistisk Arbejderavis
Nr. 196 – September 2001 – side 8
Ratcatcher
Ken Loach som inspirator
Poul Erik Kristensen
Med den forsinkelse som normalt er på gode ikke-amerikanske film, er den skotske instruktør Lynne Ramsays spillefilm, Ratcatcher, endelig kommet op i København og Århus.
Ratcatcher
er en god videre-førelse af den britiske tradition for socialrealisme. Arven fra Ken Loach er markant, og filmens skildringer af en ensom og følelses-amputeret barndom, ligger i forlængelse af filmen Billy Elliot, som var oppe tidligere på året.
Ratcatcher foregår i Glasgow i 1970’erne. Og giver en god beskrivelse af, hvordan man må kæmpe for at overleve i et miljø, som er præget af måneders strejke blandt renovationsfolkene i Glasgow, så forrådnet affald flyder i gader og baggårde, mens børn hopper rundt blandt affaldet og leger rottefangere.
Fornedrelse
Familierne lever i uhumske boliger, og følelsesmæssigt forråede teenagere strejfer om og bidrager til menneskelig fornedrelse.
Ratcatcher handler om den 12-årige James Gillespie.
Filmen starter på et tidspunkt, hvor James’ verden er i hastig forandring. Han er på vej ind i puberteten, og samtidig arbejder hans forældre på, at familien skal flytte væk fra et af Glasgows slumkvarterer. Hvad forældrene ikke ved er, at James er tynget af skyldfølelse over en kammerats død.
Sarkasme
Skyldfølelsen får James til at isolere sig mere og mere fra den lidt naive moder og den drikfældige fader, og James drives i stedet i armene på en drengebande.
Selvom temaet i filmen er dybt deprimerende, giver den dog i glimt et håb om en bedre fremtid. Det skyldes især, at den har indbyggede ventiler i form af den velkendte den sorte humor og sarkasmen.
Svagheden ved Ratcacher er dog, at Ramsay, i modsætning til Ken Loach, ikke giver et bud på, hvordan man bryder den sociale elendighed.
Billedtekst:
12-årige James i ‘Ratcatcher’ bor i Glasgows slum.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe