Socialistisk Arbejderavis
Nr. 196 – September 2001 – side 12
Gymnasieelever og HF'ere i aktion
Vi er ikke burhøns
Mikkel Birk Jespersen
I 1999 fik gymnasielærerne trukket en overenskomst ned over hovedet, der bl.a. har banet vejen for at amterne kan øge klassekvotienten.
Det var baggrunden for at Danske Gymnsieelevers Sammenslutning (DGS) og Landsorganisationen af Kursusstuderende (LAK) den 30. august arrangerede strejker og blokader på over 100 gymnasier og HF-kurser over hele landet.
I ‘99 stemte 96% af lærerne nej til overenskomstforslaget, men da de er organiserede sammen med de andre aka-demikere i Akademikernes Centralorganisation, blev overenskomsten alligevel vedtaget.
Der var gode grunde til at gymnasielærerne var imod overenskomsten. Tidligere var det sådan, at hvis der var mere end 28 elever i en klasse, skulle læreren enten have dobbelt løn, eller der skulle en ekstra lærer på. Det var altså et reelt loft på 28 elever i klasserne, som blev fjernet i ‘99.
Decentralisering
Samtidig blev forhandlingerne om lærernes forberedelsestid decentraliseret og lagt ud til amterne.
En sådan decentralisering vil føre til amerikanske tilstande, hvor det afgørende ikke er, om du har en studentereksamen, men hvor du har taget den – i et fattigt amt eller i et rigt, der kan eller vil give lærerne den tid, de skal bruge.
Efter gymnasiestrejker, der lammede 98% af landets gymnasier i ‘99, blev Amtsrådsforeningen nødt til at love, at blot fordi der blev åbnet op for flere elever i klasserne, så ville det aldrig blive virkelighed.
Men det er det blevet nu, tre år efter, hvor der hele tiden dukker nye eksempler op på klasser med mere end 28 elever.
Amtsrådsforeningens påstand om, at det kun drejer sig om fem klasser i hele landet passer ganske enkelt ikke.
Dette er en udvikling, vi skal have vendt. DGS har helt rigtigt påpeget, at “accepterer vi én klasse med mere end 28 elever, accepterer vi alle”. Vi må fortsætte kampen for et uddannelsessystem med plads til alle.
Billedtekst:
På ét af gymansierne i Odense testede de strejkende elever hvor mange, der faktisk kan være i e klasselokale. Det var ret mange, men så er undervisning også umulig.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe