Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 197 – Oktober 2001 – side 3

Socialistisk Arbejderavis mener

Fra Bush over Putin til Nyrup: Krigshykleriet kender ingen grænser

Som reaktion på terrorangrebet den 11. september lader USA og Storbritannien nu bomber regne ned over Afghanistans byer. Et fattigt og borgerkrigs-ramt land skal smadres helt. USA’s tidligere venner, talibanerne, skal nu erstattes med nye amerikanske marionetter.

SAA artikel 19708

At dræbe flere hundrede eller tusinde af tilfældige mennesker er afskyeligt, uanset om det drejer sig om terrorangreb som dem i USA eller statsterror, som USA’s krig. Alligevel erklærer Nyrup, at Danmark vil ‘følge USA hele vejen’.

Hykleriet og dobbeltmoralen er slet ikke til at tage. Først forsøger USA og de europæiske statsledere at lancere påstanden om, at terrorangrebene i New York og Washington var et angreb på Vesten og ikke kun på USA.

Et angreb på vores værdier, hykler de på TV. Udført af onde muslimske fundamentalister, som der derfor skal føres “korstog” imod, truer Bush. Der er åbenbart andre end de islamiske fundamentalister, der fører hellig krig.

Et angreb på USA

Terroren var et angreb på USA, målene var World Trade Center og Pentagon – symbolerne på USA’s økonomiske og militære magt. USA bliver ramt, fordi millioner af mennesker lever i dyb fattigdom, sulter eller er fanget i borgerkrige, som konsekvens af USA's politik i alle hjørner af verden.

For nyligt har højreorienterede militser i Colombia massakreret 300 landsbybeboere. Militserne får indirekte støtte fra USA, fordi de forsøger at nedkæmpe en venstreorienteret guerillabevægelse, der kontroller olierige landområder.

Hvert år dør mindst 60.000 børn i Irak af sult eller letbehandlelige sygdomme, fordi USA, for at bekæmpe Sadam Hussein, fastholder blokaden mod Irak. Blokaden forhindrer, at medicin og mad i nødvendigt omfang kommer ind i landet. De 60.000 døde irakiske børn ‘er en pris vi er villig til at betale,’ sagde den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright.

Samtidig sulter millioner af mennesker verden over som konsekvens af den nyliberale økonomiske politik, som den amerikanske regering gennemtvinger i mange tredje verdenslande via Verdensbanken, IMF eller andre internationale finansinstitutioner.

En politik, som betyder, at subsidier på basale fødevarer fjernes, at dele af den offentlige sektor som sundhed, uddannelse samt vand- og elforsyning privatiseres og på den måde skaber store profitter til vestlige multinationale selskaber.

Listen over USA’s forbrydelser af den ene og den anden art kunne fortsætte længe endnu. Den viser, at der er mange grunde til, at USA er forhadt rundt om i verden. Og derfor var terrorangrebet også et angreb på USA og ikke på ‘vestlige værdier’. Det retfærdiggør ikke terroren, men det forklarer den og viser på den måde også, hvad der reelt skal laves om på for at vi kan blive fri for terror.

Alliancen bag USA har blod på hænderne

De vestlige lederes hykleri får en tand til, når man ser på hvem de stolt fremviser som deres partnere i alliancen bag USA’s krig.

Det er Rusland, der som belønning får lov til at fortsætte slagterierne i Tje-tjenien. Det er Kina, der nu kommer med i WTO og ikke hører flere bebrejdelser over krænkelser af menne-skerettigheder eller overgreb i Tibet.

Det er arabiske statsledere som eksempelvis i Saudi Arabien, der slår hårdt ned på enhver opposition, og hvor kvinder kun har få rettigheder.

Det er den Nordlige Alliance i Afghanistan, der gennem borgerkrigen har plyndret, dræbt og voldtaget.

Det er Israel, der har krigsforbryderen Sharon som premierminister. Han er ansvarlig for, at flere tusinder palæstinensere blev massakreret i flygtningelejre i Libanon i 1982.

Men alt det er gemt og glemt.

Hyklerne herhjemme

Selv om alliancen bag USA har massevis af blod og terror på hænderne høster krigen fuld opbakning fra danske politikere – lige fra Pia Kjærsgård over Anders Fogh og Nyrup til SF med Margrethe Auken i spidsen. Kun Enhedslisten går imod krigen, og har en klar kritik af USA.

De krigslidderlige politikere opbygger samtidig en frygt hos mange gennem påstanden om, at det lige såvel kan være os, der bliver ramt næste gang. Det billede understøttes af dyre beredskabsplaner, bombealarmer i lufthavne, snak om biologiske terrorangreb osv. osv.

Og selvom Bush og Nyrup samstemmende bedyrer at det ikke handler om krig mod islam – for det kunne jo skade de amerikanske olieinteresser i Mellemøsten – så bliver opbakningen til Bush’ hellige krig og frygten for gengældelsesangreb brugt til at puste endnu mere til den racistiske hetz.

Nyrup går i spidsen og kræver, at nu må muslimer melde ud, om de respekterer Grundloven eller ej. Derved er alle muslimer mistænkeliggjort som potentielle terrorister og som udgangspunkt sat udenfor vores samfund.

Selv gør han ikke noget, når Pia Kjærsgård i Folketinget bryder grundloven med sin hetz mod muslimer. Socialdemokratiets top er endnu en gang gået i spidsen for at legalisere hetzen mod muslimer.

Antikrigs aktiviteter afgørende

Frygten for terror skal også bruges til, at der på finansloven gives mindre til velfærd og mere til politi og overvågning. Frygten skal bruges til at legalisere en større kontrol med os alle.

Den skal bruges til at mistænkeliggøre dem, der kritiserer USA og den herskende verdensorden. Folk, der gør det, sidestilles med terrorister.

Derfor er det afgørende, at anti-krigsbevægelsen bliver stor og bred, hvis vi skal sikre bedre vilkår her og i resten af verden.

Skal terroren reelt bekæmpes, skal der er en helt anden verdensorden til. Den globale ulighed skal bekæmpes og den dagsorden, som der er i bevægelser som Attac hænger uløseligt sammen med anti-krigsaktiviteter.

Derfor er det også enormt positivt at se, at der allerede har været store demonstrationer i mange lande i alle dele af verden. Også herhjemme har der allerede været adskillige demonstrationer i flere byer.

Mange steder i verden har antiglobaliserings bevægelserne været en del af disse demonstrationer.

I dag er det vigtigste for socialister at være med til at styrke anti-krigsbevægelsen. Det er omdrejningspunktet i kampen for en bedre verden.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 197

Flere numre fra 2001

Siden er vist 3406 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside