Socialistisk Arbejderavis
Nr. 197 – Oktober 2001 – side 3
Regeringens ansvarlighed gælder erhvervslivet – ikke vores velfærd
Mikkel Birk Jespersen
Efterhånden som den økonomiske afmatning spidser til internationalt, går regeringen i højere og højere grad op i at tale om ansvarlighed og stabilitet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.
Og efter terrorangrebene i USA peger de på, at der skal bruges flere penge til civilt katastrofeberedskab og bekæmpelse af terrorisme.
I skrivende stund er der ikke kommet mange konkrete forslag på bordet, ud over regeringens oprindelige udspil. Men finansminister Pia Gellerups og økonomiminister Marianne Jelveds udtalelser tyder på, at budgettet bliver forholdsvis stramt. Der skal ikke sløses, og den danske økonomis stabilitet skal ikke sættes over styr – det er budskabet.
Men netop i krisetider vil virksomheder fare hårdere frem mod de ansatte med fyringer og nedskæringer, og de vil forlange, at alt, der kan stå i vejen for en bevarelse af deres profitter, må fjernes.
Netop dette sidste budskab er Venstre gået ud med. Det nytter imidlertid ikke at føje virksomhederne. Dybest set er det dem, der opfører sig uansvarligt overfor alle os andre, når de forlanger løntilbageholdenhed og nedskæringer i stedet for at nøjes med et mindre overskud.
Beredsskabsplaner bekæmper ikke terror
Hvad angår beredskabet, er det svært principielt at være imod, at vi skal sikre os mod angreb. Men hysteriet omkring angrebtrusler er helt ude af proportioner med virkeligheden.
Samtidig må vi holde fast i, at det ikke er den primære vej til bekæmpelse af terrorisme, en bedre måde at bekæmpe terrorisme – og dermed sikre os selv på – ville være ved bl.a. at sætte u-landsbistanden op og eftergive den gæld, u-lande har til Danmark og andre initiativer der forbedre deres vilkår.
Og samtidig må optrapning af beredskabet ikke bruges som undskyldning for at skære ned i udgifterne til velfærd.
Efter terrorangrebet den 11. september har regeringens ansvarlighed imidlertid været mere rettet mod at statsstøtte fly- og pensionsselskaber i økonomiske problemer.
Pensionsselskaberne har været hårdt ramt af de faldende aktiekurser, og flyselskaberne har haft problemer med at deres forsikringsselskaber ikke længere forsikre i tilfælde af ulykker i forbindelse med krigs- eller terrorhandlinger, det kunne blive for dyrt for dem.
På trods af alle nyliberale dogmer om, at statsindblanding er af det onde, er regeringen så trådt til og har tilbudt henholdsvis gunstigere skatteregler til pensionsselskaberne og statsgarantier til forsikring for flyselskaberne. Dette af frygt for, hvilke økonomiske konsekvenser, det kunne have, hvis f.eks. SAS eller PFA gik ned.
Ikke ‘vores’ regering
Men det understreger kun, at regeringen har det grundsyn, at hvad der er godt for erhvervslivet er godt for os alle sammen.
Og derfor er det heller ikke noget problem for dem at rykke ud med førstehjælp i millionklassen, når virksomheder har problemer, mens det kniber gevaldig med den hurtige indsats, når almindelige menneskers velfærd har brug for et løft. Se bare på ventelisterne på sygehusene, de er vokset igennem de seneste 10 år.
Det er ‘ansvarlighed’ anno 2001.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe