Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 197 – Oktober 2001 – side 4

Ruslands terror mod Tjetjenien

Jesper Høi Kanne

Efter den 11. september erklærede Bush krig mod international terrorisme. Men USAs allierede i denne krig benytter den som en undskyldning for at øge undertrykkelsen mod etniske, muslimske mindretal og oprørsgrupper, på samme måde som USA selv bruger anledningen til at fremme egne interesser.

Ruslands præsident, den tidligere KGB-officer, Vladimir Putin, udnytter kynisk at Vestens fokus nu er på Afghanistan.

Den 25. september mødtes Putin med Tysklands kansler Schröder. Resultatet af det møde blev, at Tyskland og Vesten ikke, som tidligere, vil kritisere Ruslands brutale fremfærd overfor oprørere og befolkning i Tjetjenien.

Rusland har bekriget den lille udbryder republik fra 1994-1996 og fra 1999 til i dag.

50.000 tjetjenere er døde, bl.a. som følge af bombninger af tilfældige landsbyer, og mange flere er flygtet. Human Rights Watch og Amnesty International har dokumenteret de russiske troppers massakrer på civile og brug af tortur.

Ligesom Kina, Indien og de korrupte centralasiatiske regimer, har Rusland brugt det som undskyldning, at nogle tjetjenere er muslimer for at de kan undertrykke dem. De passer belejligt ind under mærkatet “internationale terrorister” og “fundamentalister”.

Denne accept af russisk imperialisme i Kauksus kommer selvfølgelig nu, hvor amerikansk imperialisme er på sit højeste i Palæstina og Afghanistan, og USA har brug for opbakning til sin verdensorden.

Det geografiske omdrejningspunkt er Centralasien, bl.a. fordi der skulle være store olie- og gasreserver, og det er noget, der interesserer de store vestlige olieselskaber.

Flere artikler fra nr. 197

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Tjetjenien

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Høi Kanne

Siden er vist 1169 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside