Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 197 – Oktober 2001 – side 4

Storbritannien

Modstand mod Blair

Lars Kjær

Tony Blairs regering er USA’s tætteste allierede i den beskidte krig mod Afghanistan.

Krigen møder dog stor modstand i Storbritannien, og allerede inden krigens start begyndte opbygningen af antikrigsbevægelsen. Dette bygger på, at der i længere tid har været bred utilfredshed med Labours politik, og protester og aktiviteter på flere områder gør vejen til aktiv krigsmodstand kortere for mange mennesker.

6000 mennesker fra fagforeninger og skoler deltog i en demonstration foran Labours kongres i Brighton under parolerne “People not profit – Peace not war”.

De var utilfredse med, at Blair bruger krigen til at argumentere for yderlige nedskæringer – ligesom det også sker i Danmark. Der har i lang tid ulmet en utilfredshed med Blairs nedskæringspolitik og privatiserings projekter – fx af Londons undergrundsbane.

Demonstranterne ønsker ikke, at gemme den kamp væk bare fordi der er krig, de ønsker politisk indflydelse, for politikerne glemmer, at det ikke er deres egne penge, som de fører krigen for.

Fredsbevægelsen vokser

Demonstranterne spørger sig selv: Hvordan kan man gøre noget for 6000 dræbte amerikanere ved at dræbe uskyldige Afghanere. De ser det ulogiske i hvad Blair gør. De ser samtidigt, at EU’s og USA’s ledere tager penge fra den tredje verden og at de samme ledere opfordrer til krig om den tredje verden.

2000 mennesker deltog i London i et antikrigsmøde – der var ikke plads til alle, og det var det største møde af sin slags i 20 år. Man vil nu samle alle, der ønsker at stoppe krigsgalskaben til flere demonstrationer og til at præsentere de argumenter, der bliver holdt ude af medierne.

Blairs nedskæringspolitik har også gjort det lettere for nazisterne at vokse. De højreorienterede udnytter den dårlige velfærd til at skabe opbakning bag deres holdninger.

Men også på dette område har aktiviteten og modstanden mod nazismen været fremtrædende, til trods for, at politiet ved flere lejligheder har nægtet de anti-nazistiske aktivister retten til at demonstrere. Den 20. oktober arrangeres der en antinazistisk festival i Oldham, og dette bliver en vigtig begivenhed for at styrke kampen mod racisme og nazisme.

Flere artikler fra nr. 197

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Krigsmodstand (int.) 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Lars Kjær

Siden er vist 1541 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside