Socialistisk Arbejderavis
Nr. 197 – Oktober 2001 – side 7
Krigen og den anti-kapitalistiske bevægelse
Jakob Nerup
Ingen kan være uberørt af krigen. Ingen kan påstå, at den globale scene ikke er påvirket af krigen. Ingen antikapitalistisk bevægelse, som fx Attac, kan agere som om krigen ikke påvirker vores situation.
Siden 11. september og i særdeleshed siden krigens start den 7. oktober, er den globale situation forandret for den antikapitalistiske bevægelse.
USA og de rige landes krig sætter en ny og meget skærpet dagsorden, og den politiske situation polariseres. USA og Vesten bruger krigen som undskyldning for indskrænkninger af international ret, indskrænkning af rettigheder, økonomiske indgreb, støtte til storkapitalen og massefyringer, samt en racistisk hetz mod muslimer og indvandrere. For den antikapitalistiske bevægelse betyder det to ting.
På den ene side bliver vi udsat for absurde sammenstillinger af vores bevægelse og terrorisme. Selvom disse påstande er latterlige, så bruges de til at inddæmme vores bevægelse, og det skræmmer nogen fra at forbinde vores globale kritik med anti-krigsbevægelsen.
Heldigvis ser vi, at stort set alle i den antikapitalistiske bevægelse aktivt tager del i protesterne mod krigen. De mobiliserer til demonstrationer, deler løbesedler ud, samler underskrifter og tager højlydt del i debatten med anti-kapitalistiske argumenter.
Konkret bør dansk Attac tage del i antikrigsarbejdet. Både for at bringe globaliseringskritikken ind i anti-krigsbevægelsen, men også for at få krigsmodstanderne engageret i den antikapitalistiske bevægelse.
Lad Attac og anti-krigsbevægelsen blive til den dynamiske duo for en bedre verden.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe