Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 198 – November 2001 – side 2

Stop den racistiske hetz

Margit Johansen

EU’s overvågningsgruppe i forhold til racisme blev oprindeligt nedsat for at holde øje med Jörg Haiders Østrig. Men det er ikke i Østrig, at racismen er værst – det er i Danmark.

SAA artikel 19803

Overvågningsgruppen har flere gange peget på Danmark som et af de lande i EU, hvor tonen overfor flygtninge og indvandrere er mest rå, diskriminerende og racistisk, også langt ind i de etablerede partiers og politikeres rækker. Og 11. september har placeret Danmark på førstepladsen i det dårlige selskab.

Syndebukke

Poul Nyrup sammenligner islamiske fundamentalister med rotter og giver Anders Fogh ret i, at de skulle forsvinde ud af landet. Så meget for ytringsfrihed – sådanne udtalelser har Fremskridtsfolk tidligere fået racismedomme for at komme med.

Når nazisterne marcherer, er Nyrup tavs og mange ledende socialdemokrater siger, at man blot skal tie dem ihjel, men når islamiske organisationer holder møder og siger noget, som Nyrup synes er forkert, så skal alle andre muslimer efter hans mening ud og tage afstand fra det. Det er rent hykleri.

Der bliver ført en klar syndebukspolitik, hvor dagsordenen er, at det er indvandrerne, der er noget galt med, og ikke den integrations-politik og diskrimination, som holder dem ude af arbejdsmarkedet. Og ved at fokusere på indvandrerne, slipper alle for seriøst at diskutere velfærd og forbedringer af den.

Venstre slipper for at få stukket alle de dårlige eksempler på privatisering og udlicitering i hovedet. Fremskridtspartiet har flere kandidater opstillet som er eller har været medlemmer af et af nazipartierne i Danmark.

I Århus var de nødt til at ekskludere en opstillet kandidat, fordi det blev for tydeligt, at han var nazist, men også Kaj Vilhelmsen, leder af et lille naziparti i begyndelsen af 90’erne, er ifølge Danmarks Radio opstillet for Fremskridts-partiet. Og Nyrup sidder gladeligt i debatpanel med et parti, som har nazister som opstillede kandidater.

Nej til hetz

Heldigvis har fagbevægelsen formået at holde sig på den rigtige side med at tage afstand fra hetzen. De kunne gøre det langt mere offensivt, men det er væsentlig, at fagbevægelsen stadig holder fast i, at vi på gulvet ikke skal lade os splitte af racisme eller anden form for diskrimi-nation. For det er dét, racismen bliver brugt til: At splitte os og forringe vores vilkår.

Flere artikler fra nr. 198

Flere numre fra 2001

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 2121 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside