Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 198 – November 2001 – side 4

WTO-topmødet i Qatar: Krig mod verdens fattige

Lasse Liebst

Den 9. til 13. november løber det 4. WTO-topmøde af stablen i Qatar.

Siden forhandlingerne brød sammen i Seattle for to år siden, har de rige lande presset på for genoptagelsen af dagsordenen fra Seattle, der vil give de rige lande øgede muligheder for udnyttelse af u-landene.

Fra mange NGO-orga-nisationers side er der sat fokus på GATS-aftalen. Den vil give i-landene fri mulighed for privatisering af alt – service, sundhed, omsorg, uddannelse, kultur m.m – og endegyldigt fjerne u-landenes mulighed for at beskytte miljøet og borgerne mod nyliberalismens pengemaskine.

GATS-aftalen er ikke konkret sat på dagsordenen på Qatar-mødet. Der er dog stor sandsynighed for, at aftalen bliver draget ind som del af en studehandel, hvor u-landene eksempelvis bliver lovet større muligheder for afsættelse af deres landbrugsprodukter i i-landene, hvis de til gengæld indtræder i GATS-aftalen.

GATS-aftalen er svært gennemskuelig og u-landene har ikke eksperter til rådighed, der kan rådgive om følgerne af aftalen.

TRIPS

Også TRIPS- aftalen, der skal sikre patentrettighederne, er central på Qatarmødet.

Især det store medicinalvirksomheder har presset på for at fastholde den, så de ikke igen bliver presset til at acceptere, at billig kopimedicin kan produceres, uden at de får enorme summer i kompensation.

Demonstrationer og aktioner over hele verden betød nemlig, at de i forsommeren måtte opgive en retssag mod Sydafrika, der ville producere billig AIDS-forebyggende kopimedicin.

Spørgsmålet er blevet lidt mere speget efter angrebet den 11. september og hele hysteriet omkring bio-terrorisme, for pludselig gik det op for den amerikanske regering, at hvis hele befolkningen f.eks. skulle vaccineres mod kopper, ville det blive enormt dyrt, netop pga. medicinalvirkomhedernes patentrettigheder.

Profit før mennesker

Men det tegner til, at medicinalvirksomhederne er de stærkeste og millioner af mennesker skal dø, fordi de er for fattige til at betale profitterne til medicnalindustrien.

Det betød f.eks., at der den 11. september døde 7000 i Afrika syd for Sahara, fordi de ikke fik AIDS medicin.

Den engelske organisation Oxfam offentliggjorde i sidste måned en rapport, der dokumenterer, at 37.000 mennesker hver dag dør af sygdomme det er muligt at behandle, hvis der var tilgængelig medicin.

Alene i det sydlige Afrika vil 780.000 mennesker dø om året alene af AIDS, som kun få dør af i Vesten i dag.

U-landenes nødråb bliver heller ikke hørt i Qatar, for det er penge og profit, der tæller i verden i dag.

Flere artikler fra nr. 198

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
IMF, VB, WTO, G8

Se flere artikler af forfatter:
Lasse Liebst

Siden er vist 2264 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside