Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 198 – November 2001 – side 4

Uro i Iran

Poul Erik Kristensen

Da Iran i slutningen af oktober tabte en VM-kvalifikationskamp i fodbold mod De Forenede Arabiske Emirater, udbrød der kæmpe-demonstrationer i Irans hovedstad, Teheran.

I en uge stødte tusindvis af studenter sammen med iranske sikkerhedstyrker i nogle af de værste uroligheder siden den islamiske revolution i 1979.

Gadekampene startede under dække af fodbold-landskampen, idet officielle regeringsfjendtlige aktiviteter er forbudt.

Mere end tusind mennesker er arresteret og adskillige hårdt såret efter de voldsomme gadeslag. Politiet affyrede skud og tåregas, og et stort antal demonstranter, heriblandt også kvinder, blev gennemtævet.

Regeringsfjendtlige studenterorganisationer havde på forhånd opfordret til demonstrationer i forbindelse med fodboldlandskampen mod De Forenede Arabiske Emirater.

Ifølge studenterne havde mange unge, organiseret i hemmelige grupper, forberedt lagre af sten, køller og brandbomber til at forsvare sig mod sikkerhedspolitiet i det, som er blevet kaldt “Det første store Big Bang”.

Demonstrationerne er et klart udtryk for den sociale og politiske utilfredshed, der er i Iran, hvor der råbes slogans som “Ned med præsterne” og “Ned med den islamiske republik”.

Demonstrationerne er den foreløbige kulmination på den utilfredshed, som de seneste år flere gange er kommet til udtryk gennem gadekampe og protester.

Flere artikler fra nr. 198

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Iran

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2285 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside