Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 198 – November 2001 – side 6

Vent ikke på Nyrup eller Holger K

Vi kan selv forandre verden. Kamp nedefra er vigtigere end valg

En af de ting, der er uenighed om på venstrefløjen er, hvordan kampen for forbedringer bedst føres. Er det gennem det parlamentariske arbejde i Folketinget eller gennem kampen nedefra?

Selvom diskussionen måske på overfladen kan synes mindre væsentlig, så er den ret afgørende for, hvor vi som socialister bruger vores kræfter i dagligdagen.

Er det på at føre valgkamp eller på at opbygge anti-krigs-bevægelsen ... og bruges valgkampen til at styrke anti-krigsbevægelse ved at gøre opmærksom på dens aktiviteter, eller er det alene en kamp om flere stemmer?

Vi mener, at kampen nedefra er det helt afgørende, og at det parlamentariske arbejde skal bruges til at styrke den. De to ting kan og må ikke adskilles.

Vi har derfor snakket med Lars Krelskov fra SUF, Socialistisk Ungdomsfront om valget. SUF har tætte relationer til Enhedslisten, men samtidig er en del af medlemmerne med i forskellige bevægelser.

“I vores valgkamp fokuserer vi på den forstærkede racisme efter 11. september, hvortil vi siger, at alle skal have lige rettigheder.”

Sådan indleder Lars Lyndorff Krelskov interviewet med Socialistisk Arbejderavis. Lars er aktivt medlem af Socialistisk Ungdomsfront, der er Enhedslistens ungdomsorganisation.

Socialistisk Arbejderavis (SAA): Jeg tror ikke, man kan stemme sig til mindre racisme, gør du det?

LLK: Nej, det kræver brede folkelige aktiviteter på skoler og arbejdspladser. Men i Folketinget kan vi gå imod statsracismen, som fx Fort Europa og den danske flygtninge-lovgivning, som koster menneskeliv, fordi flygtningene bliver holdt ude. Så for os er det ikke det ene eller det andet.

SAA: USA’s krig mod Afghanistan kører derudaf med dansk støtte. Er det vigtigste i øjeblikket ikke at opbygge en stærk anti-krigsbevægelse i stedet for valgkamp?

LLK: Jeg ser ingen modsætning mellem de to ting – begge dele er nødvendige og vi prioriterer begge opgaver i øjeblikket.

SAA: Det er godt, at Enhedslisten argumenterer mod krigen, men jeg synes ikke de konkret forbinder argumenter med aktivitet. Fx savner jeg oplysning i valgudsendelserne om demonstrationer og referencer til websider osv.

LKK: Det gør Enhedslisten ikke for at undgå, at folk sætter lighedstegn mellem os og anti-krigsbevægelsen. Det vigtigste er at argumentere mod krigen, og det gør Enhedslisten.

SAA: Jeg vil gerne holde fast i spørgsmålet om, hvordan valgkampen kan hænge sammen med aktiviteter på gulvplan. Hvordan kan I styrke den antikapitalistiske bevægelse, som fx Attac’s kampagne mod WTO?

LKK: På den ene side kan vi forbinde valgkampens temaer om kamp mod terroren med spørgsmål om nedskæringer på ulandshjælp, racisme og begrænsningen af demokratiske rettigheder til at lave solidaritetsarbejde. På den anden side kan Enhedslisten bruges til at råbe SF og socialdemokrater op, for de findes ikke på gadeplan som aktivister.

SAA: Kommer de grundlæggende forandringer gennem Folketinget?

LKK: Nej, det må en revolution af almindelige mennesker sørge for. Men de fleste kender kun politik gennem Folketinget, og Enhedslisten kan gøre opmærksom på de værste ting. Men for os i SUF er det vigtigste bevægelsesarbejdet.

Flere artikler fra nr. 198

Flere numre fra 2001

Siden er vist 1933 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside