Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 200 – Januar 2002 – side 4

Euroen styrker magthaverne

Poul Erik Kristensen

Raketter, fontæner, fest og farver i overmål prægede nytårsskiftet i Berlin, Paris, Madrid og andre europæiske hovedstæder.

Magthaverne gik fuldstændigt amok i deres lykkerus over indførelsen af Euroen som fællesvaluta for 12 lande.

Deres lykkerus skyldes ikke, at de nu slippe for at betale vekselgebyr, når de rejser til pampermøder rundt omkring i Europa. Den skyldes, at de nu har fået et vigtigt redskab i hånden. Et redskab, som skal bruges til føre en fælles økonomisk politik i EU, og som skal styrke magthaverne, i Europa, i deres rivalisering mod magthaverne i USA.

Møntunionen skal bruges til at sikre en ens økonomisk udvikling i alle lande. I årerne op til Euroens start ved nytår, var der fastlagt en lang række krav, som hvert enkelt land skulle opfylde for at komme med. Euroen betyder ifølge tidligere Bundesbank-direktør, Tietmeyer, øget konkurrence “ikke alene mellem virksomhederne, men også mellem ØMU-landene og deres socialsystemer, skattesystemer og arbejdsmarkeder” (Svenska Dagbladet 30.8.99). Dvs. øgede angreb på velfærden.

Men Euroen er ikke kun indført for at styrke magthaverne internt i EU. Euroen skal også styrke EU i den globale konkurrence. Krisen i verdensøkonomien har siden 1973 skærpet den økonomiske konkur-rence på verdensplan.

Globalisering drejer sig nemlig om at stå stærkest muligt på verdensmarkedet. Kapitalismens logik, er, at man som virksomhed hele tiden skal vokse. Og skal europæiske virksomheder for alvor tjene penge, skal de ud i verden og slås mod især amerikanske virksomheder – men også de lokale.For disse virksomheder er det en fordel med en meget snæver økonomisk politik på deres hjemmemarked. Og det skal Euroen blandt andet sikre.

Se også:
SAA 200: 100.000 i demonstration i Bruxelles: For et socialt Europa

Flere artikler fra nr. 200

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
EU/EF

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 1616 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside