Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 200 – Januar 2002 – side 8

Noam Chomsky: “9-11”

Et opgør med myterne om terrorangrebet på USA

Jakob L. Krogh

Noam Chomsky er en af de bedste kritikere af stormagternes politik, og som speciale har han sit eget hjemland, USA. I hans nye bog, 9-11, beskriver han gennem syv interviews den kyniske og morderiske politik, USA har ført og stadig fører efter den 11. september.

Bl.a. fortæller Chomsky, hvordan terrorister som bin Laden blev skabt i 1980’erne:

“CIA havde en hovedrolle sammen med Pakistan, Saudi-Arabien og Storbritannien. De rekrutterede, trænede og bevæbnede de mest ekstreme islamiske fundamentalister, de kunne finde, til at kæmpe en “hellig krig” mod den russiske besættelse.”

Dette er kun et af mange eksempler på, hvorfor USA’s militær er den største terrororganisation i verden, og hvorfor det er USA’s politik i Mellemøsten, der har været med til at skabe den terror, der nu rammer USA.

Udnyttes kynisk

Eksemplerne fremlægges kort og forståeligt uden at Chomsky forfalder til at sige, at disse handlinger retfærdiggør terrorangrebene.

I stedet beskrives det, hvordan terrorangrebene bruges af Bush-administrationen  til at accelerere milita-riseringen af rummet (missilforsvarsprogrammet), øge angrebene på palæstinenserne og forsøge at svække protesterne mod den virksomhedsstyrede globalisering.

Chomsky skriver, at bombninger vil have “forfærdelige konsekvenser for fuldstændigt uskyldige ofre, mange af dem også ofre for Taleban, men det vil også være et svar på bin Laden og hans netværks mest inderlige bønner”, fordi en voldelig reaktion fra USA kun vil øge opbakningen til bin Laden.

Efter at have læst bogen sidder man tilbage med en fornemmelse af at være blevet ført bag lyset af de danske medier, ikke bare når det gælder dækningen af USA’s udenrigspolitik og krigsførelse, men også når det gælder beskrivelser af stemninger i USA.

Ønske om fred

Bl.a. citerer Chomsky, fra en rapport i New York Times den 21. september: “Lyden af krigstrommer er næsten uhørlig i New Yorks gader, og ønskerne om fred er klart flere end kravene om hævn, selv ved den store udendørs mindeplades.”

Var det det, du fik ud af DR’s reportager om, hvordan salgene af amerikanske flag eksploderede?

Billedtekst:
USA har intensiveret en voldelig og offensiv udenrigspolitik efter terrorangrebet mod World Trade Center d. 11. september

Flere artikler fra nr. 200

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Krigen mod terror 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1710 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside