Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 200 – Januar 2002 – side 10

Overenskomst 2002

Kræv højere løn – afskaf ‘Ny Løn’

Overenskomsterne for de offentligt ansatte skal fornyes d. 1. april, og forhandlingerne er nu fuldt i gang. Kravet om generelle lønstigninger er centralt blandt de offentligt ansatte, især blandt sygeplejersker, lærere og pædagoger.

Kravet bygger på, at de offentligt ansatte fuldt forståeligt er trætte af et generelt lavt lønniveau.

Men kravet om højere løn bygger også på, at lønreformen ‘Ny løn’, der de seneste 5 år er blevet gennemført blandt de offentligt ansatte viser sig at være snyd og bedrag. ‘Ny løn’ har bl.a. medført, at i stedet for en generel central lønstigning, er der lagt penge ud til lokale lønforhandlinger – forhandlinger hvor strejkeretten desuden ikke eksisterer.

Her forhandles individuelle løntillæg i form af  kvalifikations-, funktions- og i nogle tilfælde resultatløn – de såkaldte fedterøvstillæg. Reelt har dette betydet lønstagnation for de fleste ansatte ‘på gulvet’. ‘Ny løn’ indebærer desuden et skridt langt væk fra de solidariske lønforhandlinger, hen imod øget konkurrence og ulighed.

Dette er gået op for flere og flere offentlige ansatte, og det præger både de generelle krav fra KTO, og de specielle krav fra de enkelte fagforeninger.

I Sønderjylland har folkeskolelærer samlet underskrifter ind mod ‘Ny Løn’, og flere fagforeninger kræver nu at pengene fordeles gennem centrale forhandlinger – ikke i lokale forhandlingspuljer.

De offentligt ansatte skal ikke (igen) lade sig spise af med minimale lønstigninger og uligeløn.

Med Fogh-regeringens løfte om at forbedre forholdene for de offentligt ansatte i minde, og strejkeiveren i hånd, kan lærere, pædagoger, socialrådgivere, sygeplejersker og andre offentligt ansatte i fællesskab vinde kampen for bedre løn- og arbejdsvilkår, og samtidig stå styrket i kampen mod regeringens forventede liberalisering og følgende forringelser af den offentlige sektor.

Billedtekst:
Sygeplejerskerne er nogle af dem, der tidligere har været i kamp for bedre løn – kun gennem strejker kan kampen vindes.

Flere artikler fra nr. 200

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Overenskomst 2002

Siden er vist 1695 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside