Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 200 – Januar 2002 – side 11

Læserbrev

Selvcensur og patriotisme præger amerikansk presse

Havde Pentagon bekymret sig om de hjemlige mediers reaktion før operation Enduring Freedom, skulle det hurtigt vise sig at enhver bekymring var ubegrundet. De amerikanske medier har entusiastisk sluttet op bag USAs nye krig.

Det ellers seriøse amerikanske nyhedsmagasin US News bragte fornyligt et særnummer: ‘George W. Bush: En krigstids præsident skabes.’

Der er intet ekstraordinært eller nyhedsmæssigt interessant ved George Bush's menneskelige udvikling de sidste par måneder, men US News ved hvad der sælger, og særnummeret er et glimrende eksempel på den blanding af opportunisme og patriotisme som de amerikanske medier har valgt at modtage krigen med.

Ingen ved rigtigt hvad man skal kalde krigen, men budene varierer fra ‘Americas New War’ til ‘War on Terrorism’. Perfekte patriotiske titler i en tid hvor de landsdækkende TV selskaber, for ikke at lade nogen være i tvivl om hvor deres hjerte ligger, har ladet deres diskrete logoer i bunden af skærmen drapere i Stars And Stripes.

Selvcensur

‘Dette er en tid hvor man skal passe på hvad man siger,’ lød en kommentar fra Det hvide Hus i dagene efter den 11. september. To journalister var dagen før blevet afskediget fra deres arbejdsplads efter at have skrevet negative historier om George W. Bush.

Tre måneder inde i ‘USAs Nye Krig’, kunne en del tyde på, at man har lært lektien. Således advarede et internt memo i ‘Daily’, avisen fra USAs guldkyst, Florida, om ikke at vise billeder af afghanske civile ofre på forsiden. ‘Vores søsteravis har gjort det og modtaget hundrede af truende e-mails.’

CNN, der engang stod for troværdigheden selv, og stadig er USA’s mest sete nyhedskanal, har reageret med lignende foranstaltninger.

Et memo fra ledelsen beordrede CNNs medarbejdere til at ledsage alle billeder af lidende civlie afghanere med retorik, der gjorde det klart, at bombeangrebene er gengæld for at Taliban husede terrorister. ‘I skal gøre det klart at når man ser civile ofre, er det i kontekst af et terroristangreb, der udløste enorme lidelser for USA,’ lød ordren.

Victor Schulz
(forkortet, red.)

Flere artikler fra nr. 200

Flere numre fra 2002

Siden er vist 1442 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside