Socialistisk Arbejderavis
Nr. 20 – Juni 1986 – side 3
Stillads
Der skal mere til
Michael Mogensen
Siden først i maj har stilladsarbejdere i provinsen maj gennemført en arbejd-langsomt aktion.
Målet er at tvinge de enkelte firmaer til lokalt at indgå akkorder på 92% af priserne i København. Aktionen er vigtig, men kan sandsynligvis ikke presse og splitte Entreprenørforeningen tilstrækkeligt. Det mest effektive våben til at sikre en landsoverenskomst er stadig en landsdækkende strejke.
Forhandlingens vej umulig
Nederlagene for stilladsarbejderne i provinsen i både ‘84 og ‘85 viser først og fremmest at SID-bureaukratiets ideer om en forhandlingsløsning er umulige. Arbejdsgiverne ønsker udelukkende at få arbejdet gjort færdig inden vinteren.
Er arbejdsgiverne presset hårdt nok, skal de nok forhandle under en strejke – og strejkerne i provinsen pressede ikke hårdt nok. At få de københavnske stilladsarbejdere med i strejken kunne være det der manglede.
Der er ikke opbakning for en landsdækkende strejke i København – selvom de københavnske stilladsarbejdere har klare fordele af en landsoverenskomst. Den ville også sikre deres akkord og samtidig styrke landsklubben. Derfor er der centralt hele tiden at argumentere for solidaritet og samlet kamp blandt folkene i København. Men den bedste mulighed for at vinde københavnerne er når der er en strejke i gang.
Arbejd-langsomt for usikkert
Selv om konflikten har styrket sammenholdt på pladserne og været grundlaget for flere lokale sejre bagefter, så har den også givet økonomiske tømmermænd. Arbejd-langsomt aktionen har baggrund i disse tømmermænd og har sine klare begrænsninger. Ikke kun i effekten overfor arbejdsgiverne, men fordi den er svær at kontrollere og gøre effektiv, og enkelte folk bliver let isoleret og fyret. Men lidt aktivitet er bedre end ingen aktivitet.
I dag er det vigtigt at gøre aktionen helt effektiv og argumentere for at enhver konflikt hurtigt mødes med sympatistrejke fra andre pladser. Her er det også nemmere at få støtte til et generelt krav om landsoverenskomst end til for eksempel en fyringssag eller et lokalt lønkrav.
Hvis det lykkes at stable en landsdækkende strejke på benene er der stor mulighed for – med erfaringer fra sidste strejke og styrken i landsklubben – at presse en landsoverenskomst igennem.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe