Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 201 – Februar 2002 – side 6

Finanslov 2002

U-landsbistand skal vige for kynisme og profithensyn

Jakob Nerup

Det kan ikke passe: at Danmark sparer 1,5 milliarder kroner på u-landsbistanden; at udenrigsministeren laver bogføringstricks; at erhvervslivet bliver fodret frem for de fattige; at IMF og USA skal diktere dansk ulandspolitik. Men desværre passer det.

Udenrigsminister Per Stig Møller præsenterede regeringens nyliberalistiske politik overfor u-landende på følgende måde:

“Skal fattigdom udryddes, kræver det først og fremmest, at u-landene selv fører en fornuftig politik. Når det sker, skal de rige lande til gengæld også stå klar med bistand. Vel at mærke en bistand, der effektivt kommer de fattige til gode. Her er der brug for nytænkning.”

Skaber fattigdom

Nytænkningen er som al anden nyliberalistisk politik gammelkendte nedskæringer og begunstigelser af erhvervslivet.

Slå de gode hensigter ihjel og erstat dem med en kombination af IMFs og Verdensbankens fattigdomsprogrammer og USAs udenrigspolitik.

Det er essensen af den nye udviklingspolitik. NGO’erne mister millioner af penge, de fattigste lande går glip af hundreder af millioner, og de store internationale FN-programmer på sundhed, landbrug og udvikling beskæres voldsomt.

Erhvervslivets interesser

Regeringens argumenter er dels, at NGO’erne ikke behøver så mange penge, dels at visse u-lande mister penge som følge af deres manglende demokrati. Det ville jo være sympatisk, hvis det var rigtigt. Men sandheden er, at regeringen ikke ønsker at støtte NGO’ernes arbejde for udvikling og demokrati i jordhøjde, fordi det ikke harmonerer med erhvervslivets interesser.

Hvis regeringen var bekymret for demokratiet kunne de jo passende stoppe for pengene til Ægypten, Kina, Indien og andre undertrykkende lande.

For at fastholde illusionen om en dansk u-landsbistand på 1% af BNP har regeringen overført mere end 1 milliard kroner fra en konto som har finansieret modtagelsen af flygtninge i Danmark. Samtidig har man flyttet ½ milliard kroner, som skulle være brugt på østhjælp til terrorbekæmpelse.

Endelig er den eneste udvidelse på budgetttet en øget støtte til det danske erhvervslivs lånemuligheder, når de skal på risikofrie investeringstogter i den 3. verden.

Den danske u-landsbistand vil fremtræde som mere forretning end bistand, og mere hykleri end humanisme.

Flere artikler fra nr. 201

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Ulandsbistand

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2258 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside