Socialistisk Arbejderavis
Nr. 201 – Februar 2002 – side 7
Finanslov 2002
Snyde-gaver
Ida H. Jakobsen
Regeringen ønsker at give indtryk af, at den opfylder valgløfterne om at afskaffe ventelister, sikre bedre ældreomsorg og bedre forhold for børnefamilier. Men de såkaldte forbedringer på disse områder er falske.
Regeringen vil ‘forære’ 1,5 mia. kroner til hospitalerne, angiveligt for at nedbringe ventelisterne. Pengene udløses til hospitaler, der øger produktivitet og effektivitet ud over det normale. Det betyder, at de ansatte på operationsgangene skal løbe stærkere, men der skal ikke ansættes flere sygeplejersker og læger. Det betyder også, at hospitaler der i forvejen har presset kapaciteten op i højeste gear ikke vil få del i puljen.
At personalet på operationsgangene bliver hurtigere udbrændt, og at der opstår flaskehalse på hospitalernes intensiv- og sengeafdelinger, er tydeligvis underordnet.
Ekstrabevillingen er udelukkende et udslag af regeringens populisme. Fogh og Co. er trods alt nødt til at lade som om de opfylder et af de mest centrale valgløfter. Men den måde bevillingen skal forvaltes på viser også, at der ligger mere til grund: sundhedssystemet skal effektiviseres, de ansatte skal vænne sig til at løbe stærkere, og på denne måde skal systemet trimmes til en kommende liberalisering.
Der venter også ‘gaver’ til de ældre. Der skal afsættes ½ mia. kroner til de ældre – penge der skal sikre det frie valg af hjemmepleje, plejebolig og ældrebolig. Altså valget mellem private og offentlige tilbud – liberalisering.
At øget konkurrence og liberalisering ikke har vist sig at skabe andet end forringet kvalitet og højere udgifter, er også her underordnet. Desuden falder valgløfterne til de ældre hurtigt på gulvet med de bebudede nedskæringer andre steder på ældreområdet: tilskuddet til hjemmeservice-ordningen beskæres med en kvart mia. kroner, og 120 mio. kroner skal skæres fra den specielle tilskudsordning til de fattigste pensionister.
På familieområdet fremlægges den forlængede barselsorlov som en gave til børnefamilierne.
Barselsorloven forlænges med 20 uger – til 52 uger på fulde dagpenge. De ekstra udgifter til dette beregnes til ca. 400 mio. kroner i 2002, og for at finansiere dette fjernes muligheden for børnepasningsorlov. Dette synes umiddelbart som en forbedring, men der er en række problemer ved forslaget.
Kvindernes position på arbejdsmarkedet vil blive yderligere forringet. Allerede nu er det hovedsagligt kvinder der tager orlov, fordi kvinder generelt har lavere indkomst end mænd. Tidligere havde fædrene ret til mindst 4 ugers orlov. Det bliver sat ned til 2 uger med regeringens forslag.
Desuden er kvinder med mulig familie-forøgelse i udsigt ringere stillet ved ansættelse. Som svar til dette fremhæver regeringen, at den udvidede orlov blot er et tilbud, men i finanslovs-forslaget ligger også en nedskæring i bloktilskuddet til kommunerne, svarende til 3000 pasningspladser.
Den såkaldte gave til børnefamilierne skal altså underminere pasningsgarantien og skære endnu mere ind til benet på børnepasnings-området, der i forvejen er rigeligt beskåret.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe