Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 20 – Juni 1986 – side 8

Jens Lohmann: “Mexico”

Mexico – et land i dyb krise

Pia Larsen

Jens Lohmann: Mexico, Forlaget Munksgaard, 90 sider, kr. 134,00.

NITTEN MILLIONER mennesker og 85 millioner rotter anslåes der at være i verdens største by, Mexico City.

Byen er i øjeblikket mest kendt for at danne rammen om det store fodboldshow – VM. Men bag facaden ligger et land, hvis befolkning lider under et repressivt styre og en kapitalistisk nabo, der ikke helmer i sine forsøg på at tømme overflødighedshornet. For det er, hvad Mexico er. Landet kaldes et af verdens rigeste med råstoffer og landbrugsmuligheder. Og der findes også rige mennesker i Mexico – meget rige endda. Men langt størsteparten af befolkningen på 70 millioner er ludfattige.

Jens Lohmann, journalist på dagbladet Information, har skrevet en bog om Mexico. Bogen er først og fremmest beregnet til undervisningsbrug, og den er rigt illustreret med billeder.

Jens Lohmann lægger ikke på noget tidspunkt skjul på, hvem han ser som skurken i den mexikanske elendighed: USA og et villigt mexikansk borgerskab.

I SIN HISTORISKE gennemgang beskriver Jens Lohmann også den mexikanske revolution – en revolution, som det nuværende styre hævder at bygge på. Regeringen ynder at fremstille revolutionen som en enig affære, mens Jens Lohmann fortæller om en borgerlig revolution med forskellige fraktioner, arbejdere og bønder. Borgerskabet standsede selv revolutionen, da den havde fået sit på det tørre – nemlig mere selvstændighed fra USA – og slagtede derefter bønderne og arbejderne.

I dag har bønderne stadig ikke fået den landreform, som revolutionen handlede om. Og den voksende arbejderklasse udbyttes i stigende grad på grund af krise og arbejdsløshed. Og oven i det hele kommer en stærk diskrimination af de mange millioner af indianere – det folk, der først kom til landet.

Bogens styrke ligger i den himmelråbende uretfærdighed, man begår mod et folk. Men også i den klare fordeling af ansvaret – løsningen er ikke reformer, der skal slås med en håbløs gæld fra forgængerne. Løsningen er en revolution, der totalt fejer fortidens gæld bort. Mexikanere behøver ikke at leve på sultegrænsen – men de skal af med en hel del snyltere, før de kan blomstre igen.

DESVÆRRE SER DET ikke lige i øjeblikket ud til, at der er nogen løsning i sigte. Den sociale kraft – landarbejdere og industriarbejdere – er der. Men organisatorisk står det regerende parti, PRI, langt stærkest. De kontrollerer såvel statsapparat som fagbevægelse.

Flere artikler fra nr. 20

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
Mexico

Se flere artikler af forfatter:
Pia Larsen

Siden er vist 2162 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside