Socialistisk Arbejderavis
Nr. 202 – Marts 2002 – side 2
Ta’ finansloven af bordet
Mikkel Birk Jespersen
Den 20. marts skal regeringens forslag til finansloven tredjebehandles i Folketinget. Den slags plejer at være ren formalia uden de store armbevægelser og nogen videre omtale.
Men med denne finanslov og sine øvrige tiltag på forskellige områder har den borgerlige regering præsteret at træde så mange forskellige grupper over tæerne, at tredjebehandlingen vil blive mødt med protester fra bl.a. studerende, arbejdere, miljøforkæmpere, kunstnere, forfattere og indvandrergrupper.
I alle de større byer er der planlagt demonstrationer mod forringelserne, både dem der ligger direkte i finansloven, og dem der er indeholdt i andre lovforslag. Regeringen rammer over en bred kam:
De studerende vil, på trods af påstande om det modsatte, stadig blive udsat for nedskæringer. De nedskæringer, der under stor pressebevågenhed blev ‘taget af bordet’, var blot de nedskæringer, der var foreslået i tillæg til den forrige regerings forslag. Det ville være absurd at fremhæve det som en sejr for et område, der om noget trænger til at få tilført flere ressourcer, ikke færre.
Miljøslagtning
Miljøet rammes hårdt af fjernelser af råd, nævn og fonde. Samtidig oprettes et nyt Institut til Miljøvurdering med miljøbekæmperen Bjørn Lomborg i front (se artikel andetsted på siden).
Fagbevægelsen er i oprør, især over forslaget til en ny lov på deltidsområdet, der vil give arbejdsgiverne en uhørt magt til at bestemme den enkeltes arbejdstid. Endvidere sættes der i regeringens ‘erhvervspakke’ radikale angreb ind på arbejdsmiljøet, idet der sker nedskæringer i Arbejdstilsynet, der slækkes på kravet om arbejdspladsvurderinger og udbygningen af bedriftsundhedstjenesten droppes.
Forfatterne står stadig overfor nedskæringer i deres primære indtægtskilde, bibliotekspengene. Efter massive protester gik kulturminister Brian Mikkelsen med til at fjerne dele af nedskæringerne, hvilket af formanden for Forfatterforeningen betegnes som “en halv sejr.”
Men skal vi bevare et solidarisk samfund, hvor der tages hensyn til mennesker og miljø, har vi behov for mere end halve sejre og på flere områder end det kulturelle.
Et andet samfund
Regeringens politik bliver mere og mere utilsløret nyliberalistisk. De såkaldte gaver til de ældre og de syge har ikke meget reelt indhold under den flotte indpakning og de store ord. Også på disse områder forsøger regeringen at snige konkurrence og privatiseringer ind ad bagvejen.
Vil vi have et andet samfund end det, der anvises af de frie markedskræfter, er det nu vi skal kæmpe imod. Og protesterne den 20. marts kan blive et vigtigt skridt i denne kamp (læs mere på midtersiderne).
Billedtekst: Musikere protesterer mod, at der i finansloven skal skæres 15% på kulturområdet
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe