Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 202 – Marts 2002 – side 2

Lomborgs institut for talmagi

Rikke Holm

Den nye regering har erklæret krig mod miljøet. Først blev hele miljøområdet ramt hårdt gennem nedskæringer for 2 mia. kr. og siden er det blevet fulgt op af en ideologisk offensiv ved ansættelsen af den miljøfjendtlige Bjørn Lomborg som chef for det nye “Institut for Miljøvurdering”.

Lomborg har ingen dokumenterede kvalifikationer på miljøområdet, og er blevet kendt for sine påstande om, at miljøet stort set har det godt, og at det derfor er bedre at bruge penge på andre ting.

Han er således den perfekte mand til at legitimere regeringens nedskæringer på miljøområdet.

Cost benefit-miljø

Mange internationale og danske forskere har protesteret over ansættelsen af Lomborg, fordi han beviseligt har snydt med tallene og har en klar politisk dagsorden imod miljøet, og derudover er selve Lomborgs metode blevet kritiseret. Hans grundlæggende ide er, at man skal have flere cost benefit beregninger ind i miljøvurderingerne.

Ifølge den slags beregninger kan man f.eks. nå frem til, at det i Danmark ikke kan betale sig at redde grundvandet fra forurening – det er meget billigere at fortsætte forureningen og så sælge drikkevand på flaske til danskerne.

Legitimerer miljø-ødelæggelser

Problemet med cost benefit analyserne er, at der findes værdier i verden der ikke kan gøres op i penge.

F.eks. er det svært at sætte kroner og ører på værdien af rent drikkevand i jorden eller af en varieret natur eller værdien i at undgå global opvarmning.

Derfor er Lomborgs beregninger ubrugelige, hvis man har det udgangspunkt, at man ønsker et bæredygtigt miljø frem for en verden, hvor kun profitmotivet hersker. Det udgangspunkt har Foghs nyliberale regering ikke, og derfor er Lomborg en vigtig del af den ideologiske offensiv, der skal legitimere deres miljøfjendske politik.

Flere artikler fra nr. 202

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Miljø

Se flere artikler af forfatter:
Rikke Holm

Siden er vist 2351 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside