Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 202 – Marts 2002 – side 4

Retssagen mod Milosevic i Haag

Vestens domstol er hyklerisk

Jesper Høi Kanne

Retssagen mod Slobodan Milosevic er i fuld gang ved det internationale krigsforbrydertribunal for ex-Jugoslavien i Haag, Holland. Dette tribunal er kun midlertidigt, for især USA har været kraftige modstandere af oprettelsen af en permanent international krigsforbryderdomstol. Det er der gode grunde til.

Journalister har været hurtige til, at sammenligne Milosevic-sagen med Nürnberg-processerne efter 2. verdenskrig. Men et af de første anklagepunkter mod nazisterne dengang var, at de havde ført en aggressiv krig mod andre lande.

Dette viser hvad Vestens og især USA’s modstand mod en permanent domstol bunder i. For det var NATO, der i 1999 førte en aggressiv krig mod Serbien, og mens Milosevic blev sigtet for at deportere 740.000 kosovo albanere (en deportation der først begyndte den 24. marts 1999, den dag hvor NATO startede med at bombe), blev Kroatiens daværende præsident Franjo Tudjman aldrig sigtet for udrensningen af 250.000 Krajina-serbere fra Kroatien i 1995. Tudjman døde en fri mand i 1999.

USAs allierede

Grunden til dette var at Tudjman var en af USA’s og EU’s allierede, som et medlem af det kroatiske parlament sagde: “USA gav os grønt lys til at gøre hvad der skulle gøres.”

Til gengæld er lederen af Krajina-serberne blevet sigtet for at bruge klyngebomber (bomber med mange mindre bomber inden i) i et angreb mod Kroatiens hovedstad Zagreb, hvor 7 blev dræbt. Men da USA og Storbritannien i alt smed 1600 klyngebomber indeholdende 29.350.000 mindre bomber over Serbien, udtalte chefanklageren ved krigsforbryderdomstolen i Haag, at hun stolede på, at NATO udførte deres angreb uden at sigte efter civile! Dette selv om NATO ramte tv- og radiostationer, hospitaler og meget andet.

USA er bange for, at andre skal lave et mere velorganiseret forsøg på at anklage dem end det Milosevic kan præstere i hans forsvar i Haag. Derfor vil USA ikke have en permanent krigsforbryderdomstol, og de har prøvet at afkorte levetiden på de to midlertidige tribunaler, der beskæftiger sig med hhv. ex-Jugoslavien og Rwanda.

Skeletter i skabet

Og man må sige, USA’s frygt er begrundet, når man ser på de millioner af skeletter, de har i skabet i skabet: Ingen er f.eks. blevet dømt for tæppe-bombningerne af Nordkorea, Vietnam, Cambodia og senest af de afhganske landsbyer, der blev jævnet med jorden af B-52’ere. Dertil kommer amerikanske allierede som Israels ministerpræsident Ariel Sharon, som i 1982 tid blev afsat som forsvarsminister, fordi han blev kendt ansvarlig for massakrerne i de palæstinensiske flygtningelejre Shabra og Shatila.

Socialistisk Arbejderavis har absolut intet til overs for folk som Milosevic og deres regimer, men det er en hyklerisk og ikke en retfærdig domstol, der dømmer nogle forbrydere, mens den lader andre gå.

Flere artikler fra nr. 202

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Serbien

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Høi Kanne

Siden er vist 2218 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside